RAZGOVOR

Jasmin Mahmuzić: Odgodu plaćanja kredita dobio je 23.751 klijent

Radi se o iznosu od skoro dvije milijarde KM

Mahmuzić: Moratorij na naplatu kredita tražio je 23.751 klijent. Avaz

Piše: E. H. / Avaz.ba

20.4.2020

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, do 17. aprila olakšicu moratorija na naplatu kredita tražio je 23.751 klijent, od kojih su 90 posto fizička lica, a 10 posto firme, potvrdio je za "Avaz" direktor Agencije za bankarstvo Jasmin Mahmuzić.  

Dodao je da su banke do sada odobrile zahtjeve 7.333 klijenta, a samoinicijativno su dale moratorij na kredit za dodatnih 11.570 klijenata.

Prema njegovim riječima, radi se o iznosu od skoro dvije milijarde KM. 


Mahmuzić: Kod fizičkih lica najčešće je riječ o nenamjenskim kreditima. Avaz

- Kod fizičkih lica, najčešće je riječ o nenamjenskim kreditima, dok je kod pravnih najviše firmi koje se bave ugostiteljskom, hotelijerskom i trgovinskom djelatnosti. Procjenu za firme vrše banke na osnovu dokumentacije, dok je za fizička lica ta procedura mnogo jednostavnija, jer nije potrebna analiza, već samo uvid u lični dosje klijenta da bi se utvrdilo gdje klijent radi i koliko je ugrožen - rekao je Mahmuzić. 

Pojasnio je da neće biti prinudne naplate za kašnjenje dok se ne riješi ova situacija, a banke koje budu kršile instrukcije, bit će strogo kažnjene.

- Nudi se mogućnost moratorija do šest mjeseci, a ako se pandemija produži, može se produžiti i rok. Za klijente to znači da rata kredita ostaje ista, samo se produžuje rok otplate. Kamata se ne smije povećavati niti se smiju naplaćivati zatezne kamate. Klijent može odabrati i mogućnost grejs perioda, a može i reprogramirati dug – naglasio je Mahmuzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.