GOVORE ZA AVAZ

Mesihović: Urgentni centri ostaju i u KCUS-u i u Općoj bolnici

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, pandemija koronavirusa je u linearnoj fazi, bez eskponencijalnog toka za sada

Mesihović: Nema gašenja centara. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

20.4.2020

Rusmir Mesihović, ministar zdravstva KS, rekao je danas za "Dnevni avaz" da je pandemija koronavirusa, kad je u pitanju Kanton Sarajevo, u linearnoj fazi, za sada bez eksponencijalnog toka.

Prema njegovim riječima, to znači da ljekari i Krizni štab imaju dovoljno vremena da svakodnevno prate situaciju i ažuriraju podatke o eventualnoj promijeni puta pacijenata zaraženih koronavirusom, za što još, kako je pojasnio, nema potrebe.

- Kao svaka ozbiljna institucija, razrađujemo ono što je potrebno uraditi, simuliramo situacije. Imamo nekoliko radnih verzija. Mi moramo u svakom slučaju imati potreban medicinski kadar. To je neka priprema i niko za sada nije prebačen. Za sada režim ostaje isti. Ovo je sve u slučaju prijeke potrebe. Mi radimo na redovnom putu pacijenata u KS, koji nije urađen 25 godina. Tu je formirana i Komisija koja radi na tome - kaže Mesihović.


Opća bolnica: Nema izmjena u radu. Avaz

On je pojasnio za Avaz" da, bez obzira na sve špekulacije, i dalje ostaju urgentni centri i u KCUS-i i u Općoj bolnici.

- Ostaju urgentni centri i na sekundarnom i na tercijarnom nivou. To znači, ostaje i to je neupitno. Sada je važno da domovi zdravlja u KS od sada daju svakodnevne izvještaje o svim uslugama kako bi se vidjelo gdje i ako koči - kaže Mesihović.

On je ove informacije potvrdio i na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.