STAVOVI

Ambasadorica Njemačke: Političke igre držati dalje od kriznih štabova

Nosioci političkih odluka na svim nivoima moraju sarađivati i usaglašavati se

Uber: Većinu dana provodim radeći od kuće. Avaz

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

22.4.2020

Nadležne službe blagovremeno su i odlučno reagirale u ovoj krizi. Pri tome su pokazale i da politički sistem ove zemlje može funkcionirati ako se svi podjednako angažiraju, kazala je za “Avaz” ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uber (Uebber).

Put ka EU

Dodala je da je u ovoj krizi, ali i poslije nje, veoma važno djelovati konstruktivno.

- Nosioci političkih odluka na svim nivoima moraju sarađivati i usaglašavati se i političke igre držati podalje od kriznog menadžmenta – kategorična je Uber.

Ona kaže da će Njemačka itekako ostati pouzdan partner BiH te da želi da našu zemlju prati na njenom putu ka EU.

- Veoma mi je drago da je EU solidarna i da daje veliki doprinos BiH da se prevaziđe pandemija koronavirusa. Sa dva miliona eura, omogućeno je da se podijeli medicinska zaštitna oprema širom zemlje. U narednim sedmicama slijedi još isporuka od ukupno 80 respiratora, to je 50 posto više nego što je zemlja imala još u martu. Evropska unija je za nabavku medicinske opreme obećala sveukupno sedam miliona eura. Tome treba pridodati još i ekonomsku pomoć, posebno namijenjenu za manja preduzeća, od ukupno 73,5 miliona eura – pojasnila je Uber.

Kako kaže, njen uobičajeni radni dan veoma se promijenio, jer nema više sastanaka, događaja, posjeta projektima ili putovanja po zemlji.

- Većina naših saradnika radi od kuće. Da bi, uprkos tome, sve dobro funkcioniralo, postoji jedan ključ - komunikacija! Sada, jednostavno, mnogo više razgovaram preko telefona sa svojim saradnicima nego ranije. S EU partnerima i kontaktima u vlasti prebacili smo se na videokonferencije – kazala je Uber.

Mjere opreza

Dodala je da, ipak, ponekad ode do kancelarije kako bi završila neke važne poslove, ali uz pridržavanje mjera opreza.

- Većinu dana i ja provodim radeći od kuće. Najviše mi nedostaju, kao vjerovatno svima nama, socijalni kontakti. U normalnim vremenima, svaki vikend me vuče sa mojom grupom planinara u planine. Ta zajednička planinarenja mnogo mi nedostaju. Ali, isto tako sam svjesna da je to malo odricanje u odnosu na ono čega se drugi ljudi moraju odreći. Želim odati poštovanje i zahvalnost posebno ljudima koji se u bolnicama, zdravstvenim ustanovama, ali i u supermarketima, brinu o tome da naš život i dalje funkcionira i da je ovu krizu moguće savladati – naglasila je Uber.

Držite se zajedno u ovim teškim vremenima

- Držite se zajedno u ovim teškim vremenima. Čuvajte sebe i druge tako što ćete slijediti naredbe nadležnih službi. U to spada i pridržavanje fizičke distance. Što se tiče saradnje između zemalja, tu treba biti baš obrnuto. Upravo sada se zemlje moraju približiti jedne drugima kako bi savladale ogromne izazove koje ova kriza nosi. Njemačka i EU su i u ovim vremenima uz vas i zajedno ćemo pobijediti ovaj virus – poručila je Uber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.