REAKCIJA

Žiga putuje na Bali, a onda će se vratiti u Njemačku

Dok 33 građanina BiH čekaju da se otvore avionske linije kako bi se iz Australije mogli vratiti u BiH

Mirza Hajrić. Arhiv

Piše: A. H. / Avaz.ba

20.4.2020

Dok 33 građanina BiH čekaju da se otvore avionske linije kako bi se iz Australije mogli vratiti u BiH, Adnan Žiga iz Sarajeva i Maja Tomić iz Bosanske Gradiške, dvoje bh. državljana koji su se nalazili na kruzeru "Artanija", usidrenom u luci Frimetl u Australiji, prema riječima ambasadora BiH u Australiji Mirze Hajrića, kruzerom produžavaju put prema Indoneziji, a potom prema Njemačkoj.

- Brod je dugo bio usidren u ovoj luci zbog zaraze koronavirusom mnogih njegovih putnika, ali i članova posade. Bio sam u stalnom kontaktu s osobljem, kao i s  kompanijom iz Njemačke koja je vlasnik kruzera. Znam da je na ovom brodu bio  registriran 81 slučaj zaraze, da je dvoje zaraženih, nažalost, preminulo. Oboje naših državljana je dobro, nisu bili zaraženi, ali su, kao i sve osoblje na kruzeru, bili u karantinu 15 dana i iz karantina su izašli noć prije isplovljavanja kruzera – kazao nam je ambasador Hajrić.


Žiga: Jedva čekam da vidim svoju rodbinu. Avaz

Adnan Žiga, kojega smo danas kontaktirali, kazao nam je da je brod na kojem je,  trenutno u zoni otoka Bali, a potom plovi za Indoneziju te Filipine, gdje će dio posade biti iskrcan.

- Ja i moja kolegica nastavljamo put brodom, koji se vraća za Njemačku. Nakon iskrcavanja u Indoneziji i Filipinima, na brodu će nas ostati skoro 50. Hvala Bogu, niko od članova posade nije više zaražen. Vjerujem da bih negdje u junu mogao biti u Njemačkoj, a potom i u BiH. Iskreno, jedva čekam da vidim svoju rodbinu,  prijatelje, Sarajevo. Bilo je ovo veliko, ali i interesantno iskustvo – kazao nam je Žiga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.