PRENOSIMO

Prof. dr. Vahidin Preljević: Bosna i Hercegovina se dobro bori s koronavirusom

Pojedinačne propuste trebamo istražiti do kraja, ali ne trebamo se dovesti u situaciju da od jednog ili dva drveta ne vidimo šumu

Prof. dr. Preljević: Stvarnost je bolja. Arhiv

Vahidin Preljević

20.4.2020

Prof. dr. Vahidin Preljević s Odsjeka za germanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu objavio je na svom Facebook profilu tekst o borbi BiH sa pandemijom koronavirusa. 

Njegov tekst prenosimo u cijelosti: 

- Ja znam da se mnogima neće dopasti ovaj rizičan post, ali ipak, laički mislim da i ovoj zemlji treba odati priznanje kad nešto dobro uradi. 

Uprkos mnogim propustima i lutanjima, pogotovo na početku, i međuljekarskim prepucavanjima, koja još traju, stvarnost je naprosto bolja nego njena medijska slika. Bosna i Hercegovina se, naime, po mom skromnom sudu, dobro bori s ovom kugom modernog doba. I to kao cjelina, na nivou oba entiteta, kao i na nivou većine kantona. Jer, uprkos povećanom testiranju (koje bi se, istina, trebalo još unaprijediti, ali ne sumnjam da naše stručne službe rade na tome), broj novih slučajeva stagnira i počinje opadati.


Prof. dr. Preljević. Arhiv

To se jasno vidi i iz ove tabele koju je njemački "Der Spiegel" priredio na osnovu podataka Univerziteta "Johns Hopkins". Tu postoji pet rubrika koje označavaju faze epidemije "jak porast", "porast", "konstantan rast", "opadanje" i "jako opadanje". Bosna i Hercegovina je ušla u pretposljednju, tj. fazu "opadanja" (kao Njemačka, Hrvatska, Slovenija). U fazi jakog rasta su u Evropi, recimo, još Rusija, Ukrajina, Srbija.

Mi, inače, (sa pravom!) imamo izraženo nepovjerenje prema vlastima, skloni smo kritiziranju (neka tako ostane), i pojedinačne propuste trebamo istražiti do kraja, ali ne trebamo se dovesti u situaciju da od jednog ili dva drveta ne vidimo šumu.

Po testiranju (po broju stanovnika), značajno smo se poboljšali i sad smo tu negdje u rangu s Hrvatskom i Sjevernom Makedonijom, a iznad Mađarske, Poljske, Rumunije, Srbije, Bugarske, Albanije. Smrtnost po broju stanovnika je još daleko ispod svjetskog prosjeka.

Ovo smo do sada uspjeli bez obzira na tu notornu disfunkcionalnost države, i bez - uz rijetke izuzetke - ratoborne i sumanute retorike koja bi širile dodatnu paniku. Tu treba pohvaliti naše epidemiologe, ljekare na prvoj liniji i ostale državne službe koje se bore protiv ove pošasti. I, naravno, građane koji su bili disciplinirani i pokazali visok nivo osviještenosti. Zbog toga na dosadašnjem postignuću treba reći: Bravo, Bosno i Hercegovino!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.