MOSTAR

Pojedinci u izolaciji više od 40 dana, vlasnik strahuje da će mu objekt demolirati

Stanari ovog karantina, njih 14, koji su jutros medijima poslali pisma i fotografije žaleći se na katastrofalne uvjete u kojima su se našli prolaze pravu agoniju

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

20.4.2020

Hrana u karantinu - Avaz
Kupatilo karantin - Avaz
Kreveti karantin - Avaz
Zajedničke prostorije - Avaz
Karantin u Ortiješu - Avaz
+2

Zelenilo, bašta, sportski tereni, ljudi okupljeni oko roštilja, na prvi pogled idilična slika ispred karantina u mostarskom prigradskom naselju Ortiješ. No, stanari ovog karantina , njih 14, koji su jutros medijima poslali pisma i fotografije žaleći se na katastrofalne uvjete u kojima su se našli prolaze pravu agoniju.

Praktično, većina njih je na rubu živčanog loma, kako su nam se požalili, jer nikome od njih nije jasno zbog čega je završio u tom objektu.


Trokrevetne sobe

Stigli smo u vrijeme ručka koji je ostao netaknut, jer, kako su nam se požalili, hrana koju dobijaju je neukusna. Stoga su one koji su zaduženi za brigu o njima zamolili da im, za njihov novac, kupe meso koje su spravili na roštilju. Ali, nastranu, uvjeti, skoro uglas nam kažu svi, iako se i tome, iznose, da govoriti, budući da su ih smjestili u trokrevetne sobe pri čemu je razmak od kreveta manji od pola metra i brojne druge stvari, problem je što su se, poput Nedeljka Tomasa, kako je ustvrdio, našli u apsurdnoj situaciji. 

Tomas koji je iz Mostara, najprije je u Austriji , gdje radi proveo 21 dan u samoizolaciji u Austriji, a potom na putu prema Mostaru 14 dana karantina u Hrvatskoj.


Tomas: U izolaciji bio i u Austriji. M. Smajkić

Za to vrijeme , čak je sedam puta testiran na koronavirus i svi nalazi su bili negativni. Nakon Hrvatske, ispričao nam je, osam dana od ukupno 14 po dolasku u BiH proveo je u samoizolaciji u iznajmljenom stanu, a potom je odveden u karantin u Ortiješ .

-Znači, ja sam prav, zdrav završio ovdje. Plaćam kiriju za iznajmljeni stan, gdje sam bio do dolaska ovdje, kako bih se izolirao od porodice, a što je najgore nijednom ovdje nije došao liječnik da nas pregleda. Svaki dan dolazi neko novi i sad trebamo strahovati hoćemo li se zaraziti. Pa, ja imam hrpu papira da sam zdrav, a drže me ovdje. Skoro svi smo iznajmili stanove za samoizolaciju i plaćamo kiriju, a ovdje smo- ispričao nam je Tomas.


Nemaju simptome

Kenan Alić iz Konjica karantinu u Mostar našao se zajedno sa ocem i prijateljem, o iako nisu, kako nam je rekao, ni kročili preko granice, već su se našli u tzv.međugraničnom prostoru između BiH i Hrvatske kada su namjeravali krenuti prema Austriji.  

-Nismo ni ušli u Evropu, ali rješenje su nam otkucali na granici. Kući smo tri dana proveli u samoizolaciji, javljali smo se svom ljekaru, a onda su nas ovdje smjestili. Ovo je užas šta nam rade- rekao nam je Alić.

Marko Marčinko iz Neuma je po povratku iz Francuske kako nam je ispričao osigurao kuću na selu za samoizolaciju, jer je bio svjestan situacije. No, umjesto toga, našao se u karantenu kod Mostara.


Kenan Alić iz Konjica. M. Smajkić

-Zar je normalno da ljude koji su se izliječili od koronavirusa puste kući, a nas koji nemamo nikakvih simptoma drže ovdje. Ugrozili su nam osnovna ljudska prava, jer, ovdje smo prisilno dovedeni. Danima molimo da nam osiguraju ljekara da nas pregleda, ja sam i nogu izvrnuo, ali niko ne dolazi. Niko od nas nije testiran. Ovo, jednostavno, nije humano i samo se ovdje možemo zaraziti . S nama je i baka od 70 godina, koja je bolesna, pa zar je to normalno–pita se Marčinko.

Davor Kolenda, vlasnik prostora kojeg je nadležnima, kako je ustvrdio iznajmio bez naknade i koji su ocijenili, zajedno sa epidemiolozima da ispunjava sve uvjete, kazao nam je kako je tačno da osobe koje borave u karantinu ljekar još nije pregledao.


Obratili se medijima

To što su stanari karantina medijima slali apel razumije , kako je naveo u potpunosti, jer, kako je naglasio, to je bio njihov vapaj da ih se pusti svojim kućama.

-Nadležnima sam kazao da ako danas ne osiguraju liječnika, ja ove ljude neću spriječiti da napuste objekt. Svi, jednostavno, žele kući i obavijestio sam i policiju i premijera HNK da očekujem, ako ne pošalju liječnika i da demoliraju objekt- rekao nam je Kolenda.

To što su se medijima žalili na uvjete smještaja i hranu za njega je, kako nam je rekao, samo bilo skretanje pažnje na činjenicu da su tu mimo svoje volje.

-Svaka soba ima frižider, TV, internet, kuhalo, imaju aparat za kafu, sokove, sendviče, hrana se spravlja u jendom restoranu i ja im je dostavljam.Mogu šetati, eto, vidjeli ste da roštiljaju, kupili smo im meso, ali jednostavno, oni su ogorčeni- rekao

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.