EKSKLUZIVNO

Virolog Florijan Kramer za "Avaz": Učinkovita vakcina tek početkom naredne godine

Dok ne dobijemo cjepivo, najbolje i jedino oružje sada su maska i društvena distanca, kaže Kramer

Kramer: Držati distancu i nositi maske. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

21.4.2020

Florijan Kramer (Florian Krammer), jedan od najpoznatijih virologa u Sjedinjenim Američkim Državama, sa svojim timom istražuje sve mogućnosti liječenja koronavirusa na medicinskom fakultetu "Ichan" u Njujorku.

On je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" na početku istakao da je iznenađen kako je svijet nepripremljen ušao u zdravstvenu krizu.

Ublažen prvi val

- Tu uključujem i Evropu i SAD. Međutim, sretan sam što vidim da su mnoge zemlje, zatvaranjem granica i mjerama socijalne distance, ublažile prvi val i vjerovatno spasile milione života. Međutim, ova godina neće biti nimalo laka. Očekujem barem još jedan val virusa najesen. Ovo još nije gotovo - kaže nam na početku u nimalo optimističnom tonu Kramer.

Kramer: Držati distancu i nositi maske. Agencije

Složio se s upozorenjima stručnjaka iz Svjetske zdravstvene organizacije da je COVID-19 10 puta smrtonosniji od obične gripe.

- Mnogo toga smo saznali i naučili o virusu, s obzirom na to da je nauka brza i proaktivna. I slažem se, stopa smrtnosti kod koronavirusa je mnogo viša nego za običnu sezonsku gripu, a, također, virus je prenosiv. Otežavajuća okolnost je da niko nema imunitet - poručuje Kramer.

Brži nego inače

Kada je u pitanju učinkovita vakcina, naš sagovornik tvrdi da ćemo je imati početkom iduće godine. 

- Lako je napraviti vakcinu, ali taj postupak obično traje 10-15 godina. Zbog cjelokupne situacije sada smo primorani biti brži nego inače. Očekujem učinkovitu vakcinu početkom naredne godine - potcrtava.

Poručuje da su, dok ne dođe vakcina, najbolje oružje protiv koronavirusa maska, ali i društvena distanca.

- To je sve što trenutno imamo - naglašava Kramer.

Preslaba reakcija

Osvrnuo se i na veliki broj zaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama. Podsjećamo, u SAD je dosad od koronavirusa oboljelo 765 hiljada ljudi, a umrlo je više od 40 hiljada osoba. 

- Većina smrtnih slučajeva je u Njujorku, koji je izuzetno gusto naseljen. Slična je situacija u Italiji, Španiji, Francuskoj ili Velikoj Britaniji. Generalno, sve te zemlje su preslabo reagirale, uključujući i Ameriku - zaključuje Kramer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.