RAZGOVOR

Jasenko Karamehić: Liječenje krvnom plazmom je realna metoda u borbi protiv koronavirusa

Ovo je način da se stabilizira situacija

Karamehić: Radi se o pasivnoj imunizaciji. Agencije

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

22.4.2020

Svjetski stručnjaci donijeli su odluku da će ljekari u Velikoj Britaniji koristiti krv oporavljenih od koronavirusa za liječenje zaraženih. Nadaju se da će antitijela oporavljenih pomoći u uklanjanju virusa kod bolesnih. 


Određen broj

Jedan od najeminentnijih imunologa i stručnjaka u BiH, sa 40-godišnjim iskustvom, doktor Jasenko Karamehić za „Dnevni avaz“ pojašnjava da je ovo jedna od ključnih stvari koje bi se trebale primijeniti i u BiH. 

- Kada govorimo o liječenju plazmom, to je u imunologiji godinama poznato. Posebno kada je riječ o pandemiji. Mi se hvatamo za slamku da bismo se izborili s tim. Jedna od realnih metoda u borbi protiv koronavirusa je liječenje plazmom. Dakle, radi se o plazmi od pacijenta koji je preživio koronavirus. U plazmi se nalaze imunoglobulini (antitijela) pacijenata koji je pozitivno odgovorio na koronavirus - istakao je Karamehić.

Pojašnjava da, kada se skupi određen broj tih pacijenata i kada bude dovoljno plazme, ona se daje pacijentima koji se nalaze na respiratorima, koji su u bezizlaznoj situaciji bez lijeka i vakcine.

Karamehić: Radi se o pasivnoj imunizaciji. Agencije

Aktivna imunizacija

- Kao imunolog govorim da je to tzv. pasivna imunizacija, nije to vakcina koja daje aktivnu imunizaciju. Ona nam sada i treba dok ne upoznamo sve karakteristike virusa. Ovo je način da se stabilizira situacija - istakao je Karamehić i dodao da ga još niko nije konsultirao o korištenju krvne plazme kod nas.

Imunologija krda

Karamehić navodi da vakcina ne može biti gotova još za godinu te smatra da će, ukoliko ubrzo ne bude pronađena, doći do imunologije krda.

- Imunologija krda znači da ćemo svi morati prebolovati koronavirus, pa ko preživi, preživi. Jedino vakcina i specifični lijek može to spriječiti. No, potrebno je reagirati brzo, vakcina nam treba do Nove godine - kazao je Karamehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.