PREPORUKE

Zabranu rada za još neke uslužne firme u RS ukinuti 27. aprila

Preporučeno je Institutu za javno zdravstvo RS da proširi obuhvat testiranja stanovništva na ovaj virus

Ima dovoljno testova na koronavirus. Arhiv

Avaz.ba / Fena

21.4.2020

Trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj je stabilna i nema eksponencijalnog rasta zaraženih koronavirusom te Glavni koordinacioni tim preporučuje da se 27. aprila ukinu mjere zabrane rada za još neke subjekte iz oblasti uslužnih djelatnosti.

Na današnjem sastanku Glavnog koordinacionog tima u RS, čiji su članovi entitetska predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministrica finansija Zora Vidović, rečeno je da RS ima dovoljno testova na koronavirus.

Preporučeno je Institutu za javno zdravstvo RS da proširi obuhvat testiranja stanovništva na ovaj virus, posebno kada je riječ o osobama koje su, po prirodi svog posla, najviše izložena kontaktima, kao što su zdravstveni radnici, policajci, radnici u uslužnim djelatnostima i slično.


Bit će formiran i kompenzacioni fond. Arhiv

Iz entitetske vlade je saopćeno da je na sastanku konstatirano da je u završnoj fazi najavljeno formiranje tri fonda čiji je zadatak da pomognu privredi u novonastalim okolnostima.

Riječ je o garantno-kreditnom fondu, čija je namjena finansiranje obrtnih sredstava i podrška likvidnosti malih i srednjih preduzeća te osiguravanje garancija za obrtna sredstva i likvidnost malih i srednjih preduzeća.

Bit će formiran i kompenzacioni fond, čija je namjena direktna podrška malim i srednji preduzećima i preduzetnicima po osnovu poreza i doprinosa i minimalnih neto plata, koja su prestala sa radom zbog odluka kriznih štabova, kao i pomoć Zavodu za zapošljavanje oko isplate naknada za nezaposlenost.

U planu je formirane i fonda za pomoć jedinicama lokalne samouprave, čija je namjena pomoć javnim komunalnim preduzećima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.