PORUKE Ljekar UKC-a Tuzla

Dr. Salkić: Skloni smo primati golove u posljednjim minutama, ne posustajmo od mjera

Imamo mali broj oboljelih u odnosu na okruženje

F. Karalić / Avaz.ba

Salkić: Mjere smo primijenili na vrijeme

Foto: Arhiv


Gledajući sadašnje brojeve koje imamo, izgleda da smo mi u BiH mjere socijalnog distanciranja i ostale epidemiološke mjere primijenili na vrijeme, tako da imamo mali broj oboljelih u odnosu na okruženje. Kazao je ovo za “Avaz” prof. dr sc. Nermin Salkić, ljekar u UKC Tuzla.

- Ako uzmete statistike za zadnjih 10-tak dana, mi imamo u prosjeku (izuzimajući dane kad su otkrivani novi klasteri) između 30 i 50 novodijagnosticiranih. To je broj kojeg naš zdravstveni sistem može bez problema da amortizira – ističe Salkić.

On poručuje da je u ovom trenutku imperativno ne posustati od mjera socijalnog distanciranja i svega onoga što se preporučuje.

- Mi u BiH smo skloni da primamo golove u zadnjim minutama, pa bi nakon ovoliko truda kojeg smo svi zajedno napravili bila velika šteta da to ponovno iskusimo svojom krivicom.

Ukoliko nastavimo sa striktnim pridržavanjem, mišljenja sam da bismo već u zadnjoj sedmici aprila mogli biti u poziciji da počnemo popuštati neke mjere i da se polako počnemo vraćati normalizaciji života. Naravno, moramo biti svjesni da do dolaska vakcine, neke od zaštitnih mjera nećemo moći popustiti – kaže Salkić.

 
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na