RAZGOVOR

Galić: Koronavirusom zaražena dva graničara, u samoizolaciji njih 18

Moram istaknuti da nam je prije svih ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kupio 4.500 pari zaštitnih rukavica, kada je to bilo najpotrebnije, kaže Galić

Galić: GPBiH raspolaže s otprilike 55.000 zaštitnih maski. Avaz

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

22.4.2020

Granična policija BiH suočava se s globalnim problemima, kao što su koronavirus te ilegalne migracije, a graničari ulažu maksimalan napor u zaštiti državne granice, unatoč svim problemima s kojima se svakodnevno susreću, kazao je u razgovoru za „Avaz“ direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Nedostatak kapaciteta

Dodao je da, s druge strane, uprkos nedostatku kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, GPBiH uspješno obavlja poslove u zaštiti državne granice.

Prema njegovim riječima, GPBiH raspolaže zaštitnom opremom za borbu protiv koronavirusa, koja je nabavljena dijelom iz vlastitih sredstava i dijelom iz donacija.

- Ali, moram istaknuti da nam je prije svih ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kao fizičko lice, kupio 4.500 pari zaštitnih rukavica kada je to bilo najpotrebnije našim policijskim službenicima i na tome mu, kao i svim ostalim donatorima, ovim putem zahvaljujem – naglasio je Galić.

Dodao je da GPBiH raspolaže s otprilike 55.000 zaštitnih maski, oko 94.000 rukavica, 914 litara sredstava za dezinfekciju.

- Također, 17. aprila Granična policija BiH dobila je novčanu donaciju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu u iznosu od 36.590 KM za nabavku zaštitne opreme te će se taj iznos upotrijebiti za nabavku višekratnih zaštitnih odijela, vizira za lice za sve službenike GPBiH, sredstava za dezinfekciju, maski i rukavica, što će, kao i dosad, ravnomjerno biti raspoređeno – istaknuo je Galić.

Epidemiološka služba

Na naše pitanje o graničarima koji su u izolaciji i kod kojih je potvrđen koronavirus, Galić odgovara da je u GPBiH ukupno 18 policijskih službenika dobilo rješenje o samoizolaciji.

- Riječ je o 18 policijskih službenika koji su u samoizolaciji, a dva su pozitivna na koronavirus. Epidemiološka služba poduzela je mjere iz svoje nadležnosti i odredila im mjere samoizolacije. Na svim graničnim prijelazima sanitarni inspektori koriste prostorije GPBiH u obavljanju svojih poslova te svaki putnik prilikom ulaska u BiH mora proći kroz iste prostorije, čime se stvara veća opasnost od zaraze koronavirusom – naglasio je Galić.

Nedostaje 405 policijskih službenika

- Manjak kadrovskog kapaciteta također predstavlja veliki izazov za GPBiH, kojoj, prema sistematizaciji, gdje je predviđeno 2.426 policijskih službenika, nedostaje njih 405. Nadalje, pri kraju je školovanje 10. klase kadeta (99), koji od 19. marta 2020. godine obavljaju praktični dio osnovne obuke u organizacijskim jedinicama GPBiH, nakon čega će zasnovati radni odnos na određeno vrijeme – pojasnio je Galić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.