ODLUKE Od 13. marta zabrana važi za mlađe od 18 i starije od 65 godina

Ustavni sud BiH danas odlučuje o tome krše li se zabranama kretanja prava građana

Sud imao nekoliko apelacija građana koji zahtijevaju odluku o mjerama ograničenja kretanja

Avaz.ba

Knežević: Redovno pratimo situaciju

Foto: Arhiv


Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas odlučuje o tome krše li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina usljed epidemije koronavirusa prava građana.

Kako je ranije rekao predsjednik ovog suda Zlatko M. Knežević, imali su „nekoliko apelacija građana“ koji zahtijevaju odluku o mjerama ograničenja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina, koje su podnesene protiv odluka Federalnog štaba civilne zaštite.

- Mi redovno pratimo situaciju, u toku smo svih naredbi, odluka, ukaza i, srećom, neke – koje su katastrofalne za ustavni poredak – donesu se pa se povuku vrlo brzo, poput zabrane međusobnih kontakata između općina i lokalnih zajednica. Ljudi su, na svu sreću, shvatili da to nema veze s pameću - kazao je Knežević.

  • Ustavni sud BiH: Danas odluka

    Ustavni sud BiH: Danas odluka

    Foto: Arhiv


Vlasti u BiH, prema ocjeni Kneževića, za sada postupaju “dosta odgovorno”, a uvedene mjere donesene su na zakonit način.

- Malo me brine što postoje dijelovi u BiH gdje parlamenti nisu direktno bili uključeni u to i smatram da je to problem, ali samim po sebi ne smatram to nezakonitim, već smatram to nepotrebnim propuštanjem da parlamenti o tome odluče. Republika Srpska je u parlamentu donijela zakon, o kvalitetu i posljedicama će se raspravljati poslije - kazao je Knežević.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na