NA LICU MJESTA Ekipa "Avaza" posjetila radilište na poddionici Klopče – Donja Gračanica

Koridor 5C: Samo gradnja i razvoj mogu ublažiti ekonomske štete

Ranije su završeni radovi na tunelima Ričice i Pečuj, a užurbano se radi i vijadukt Pehare, dug 420 metara, koji prelazi preko klizišta

D. Pašalić / Avaz.ba

Uprkos pandemiji koronavirusa, na gradilištima na zaobilaznici kod Zenice radi se punim kapacitetom kako bi ovaj trenutno najveći projekt u našoj zemlji bio završen u predviđenim rokovima.

Ekipa “Avaza” posjetila je danas radilište Koridora 5C u Zenici, gdje smo zatekli vrijedne radnike kako, uz sve neophodne mjere zaštite od koronavirusa, užurbano rade na poddionici Klopče – Donja Gračanica. Uvjerili smo se da radovi sjajno napreduju, bez problema.

Dobra organizacija

Radovi su koncentrirani na vijadukt Babina rijeka, koji se nalazi na sredini poddionice Klopče – Donja Gračanica, koja je, inače, duga 5,8 kilometara. Trenutno se radi lijeva strana vijadukta.

Ranije su završeni radovi na tunelima Ričice i Pečuj, a užurbano se radi i vijadukt Pehare, dug 420 metara, koji prelazi preko klizišta.

Podsjetimo, do sada su završeni svi radovi na prvim kilometrima Zeničke zaobilaznice, odnosno na poddionici Drivuša - Klopče, a trenutno su sva energija i ljudstvo usmjereni na drugu poddionicu od Klopča do Donje Gračanice. 

Prema riječima Reufa Kadrića iz "Autocesta FBiH", uprkos pandemiji, radovi za sada napreduju planiranim tokom i, ukoliko ne dođe do pogoršanja, bit će ispoštovani rokovi.

- Završeno je 60 posto cijelog posla na podidionici Klopče - Donja Gračanica tako da očekujemo završetak u planiramo roku. Svakodnevno su radnici na gradilištu, a poštuju se sve propisane mjere, nose se rukavice i maske, poštuje socijalna distanca - kaže Kadrić.

Ističe da je pandemija, za sada, utjecala samo u smislu nabavke pojedinih dijelova za strojeve, jer su oni mahom iz inozemstva.

- Za sada nema utjecaja na završetak radova, a vjerujemo da će tako i ostati - ističe Kadrić.

Podsjetimo, do sada su završeni svi radovi na prvim kilometrima Zeničke zaobilaznice, odnosno poddionici Drivuša - Klopče, a trenutno su sva energija i ljudstvo usmjereni na drugu poddionicu od Klopča do Donje Gračanice.

Loša konfiguracija

Inače, dionicu Koridora 5C u Zenici karakteriziraju brojni problemi i izazovi koji su u najvećoj mjeri uzrokovani izuzetno lošom geološko-morfološkom konfiguracijom tla.

Radovi na Zeničkoj zaobilaznici, dugoj 11 kilometara, odnosno Zenica Jug i Zenica Sjever, trebali bi biti završeni najesen naredne godine.

  • Radovi sjajno napreduju

    Radovi sjajno napreduju

    Foto: D. Pašalić


NA VRH

Komentari

Podijeli članak na