REAKCIJA

Ružica Jukić: Odluke o zabrani kretanja su nezakonite

Sudije od više od 65 godina mogu raditi, a drugi ne mogu, po meni je suludo da apsolutno ograničite kretanje, kaže Jukić

Jukić: Apsurdna odluka. Arhiv

Avaz.ba

22.4.2020

Ružica Jukić, dopredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, smatra da je apsurdna odluka o zabrani kretanja osoba mlađih od 18 godina, jer kako je navela, osobe starije od 16 godina imaju pravo zarađivati, a ovom odlukom kriznih štabova to im je uskraćeno.

Upitana jesu li mjere kriznih štabova na svim nivoima utemeljene na zakonu, Jukić je za mostarsku televiziju kazala da to, prema njenom mišljenju, nije slučaj.

- Po meni je suludo da apsolutno ograničite kretanje. Ja razumijem da se u određenom vremenskom razdoblju ograniči, ali recimo, vi čovjeku koji ima više od 65 godina, ograničite kretanje, a ima ih dosta koji rade. Sudije od više od 65 godina mogu raditi, a drugi ne mogu, to je stvarno... - rekla je Jukić.

Jukić: Svi imaju pravo izaći vani. Arhiv

Kada se mjera određuje, onda se mora znati zbog čega se ona donosi, ili može ili ne može niko, pojasnila je ona.

- Oni sa sobom nemaju nikakvu poslugu niti imaju ljude koji će za njih raditi. Ti ljudi sebi moraju osigurati osnovne namirnice -  kazala je ona.

Istaknula je i da je apsurdna odluka o zabrani kretanja osoba mlađih od 18 godina, jer kako je navela, osobe starije od 16 godina imaju pravo zarađivati, a ovom odlukom kriznih štabova to im je uskraćeno.

- Smatram da svi imaju pravo izići vani, ali ne u grupama -  rekla je Jukić.

Naglasila je da bi država svim građanima morala osigurati zaštitne maske i rukavice ako već od njih traži da ih nose.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.