NAJAVE

Ublažavanje mjera u HNK može se očekivati nakon 1. maja

U Covid bolnici u Mostaru smješteno 20 bolesnika

Juka: Ublažavanje će biti postepeno. Arhiv

Avaz.ba

22.4.2020

Epidemiološka situacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona stagnira i već nekoliko dana broj registriranih slučajeva pozitivnih na koronavirus manji je od pet.

- Ako ovakva situacija bude nastavljena, ublažavanje restriktivnih mjera može se očekivati nakon 1. maja - rekao je savjetnik predsjednika Kantonalne vlade Darko Juka, prenosi Srna.

Pojasnio je da su restriktivne mjere uvedene radi očuvanja zdravlja i života stanovništva i sprečavanja nekontroliranog širenja virusa kako se zdravstveni sistem ne bi opteretio tako da ne može odgovoriti situaciji.

- Na koordinaciji Kantonalne vlade i Kriznog štaba donesen je zaključak da, ako se nastavi ovaj trend stagnacije i pada, uskoro možemo očekivati ublažavanje mjera, nakon 1. maja - poručio je Juka.

Covid bolnica u Mostaru. Arhiv

On je napomenuo da, nažalost, nije gotovo s pandemijom, ali da se vidi svjetlo na kraju tunela.

- Ublažavanje mjera neće biti naglo, već postepeno - naglasio je Juka.

On je naveo da je Federalno ministarstvo zdravstva revidiralo odluku o karantinu osoba koje su imale sumnjive kontakte te se preporučuje da to bude četrnaestodnevni karantin i da se nakon toga provodi testiranje.

Specijalista infektolog s Klinike za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar Siniša Skočibušić rekao je da je u Covid bolnici u tom gradu hospitalizirano 20 bolesnika, od kojih je pet na respiratoru i u izrazito teškom stanju.

- Za sada uspješno odolijevamo svim poteškoćama i nastojimo da svi bolesnici budu zbrinuti na adekvatan način - naveo je Skočibušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.