NASTAVLJENA GRADNJA

Lasić: Izdvojeno 19,6 miliona KM za budžet, projekti neće biti ugroženi

Trenutno je aktivno osam gradilišta na Koridoru 5C

Denis Lasić. Avaz

Piše: Avaz.ba

22.4.2020

Pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku radova na Koridoru 5C. Trenutno je aktivno osam gradilišta, potvrdio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić. Riječ je o tri gradilišta na području Čapljine i pet na području Zenice te o gradilištu brze ceste Prača - Goražde tunel Hranjen i na regionalnoj cesti na dionici Tromeđa - Zvirovići, na kojima je ukupno angažirano skoro 1.500 radnika. 

- Mobilizacija magistralnih cesta u FBiH sufinansirana je iz kredita Svjetske banke, EIB-a i EBRD-a, a u toku je 17 aktivnih ugovora za izvođenje radova, četiri su aktivna ugovora o nadzoru, na čemu je angažirano više od 200 radnika. Od projekata koji su finansirani iz JP "Ceste FBiH", aktivno je 18 ugovora za izvođenje radova, 24 za nadzor te je angažirano ukupno skoro 200 radnika. Za redovno održavanje ceste aktivno je 14 ugovora, na kojima je angažirano minimalno 150 radnika - rekao je Lasić. 


19,6 miliona KM za stabilizaciju budžeta

Zbog trenutne situacije izazvane pandemijom koronavirusa, izvršena je analiza planova i potreba za 2020. godinu i predloženo je smanjenje postojećeg iznosa odobrenih sredstava za 19,6 miliona KM, koji će se rebalansom budžeta FBiH koristiti za ublažavanje krize izazvane koronavirusom. 

- Ta ušteda ne bi trebala ugroziti sve planirane projekte u ovoj godini - rekao je Lasić. 


Stabilizacija privrede

Sve predviđeno u ovoj godini ide planiranom dinamikom, rekao je ministar, a radi pomoći ekonomiji i "korona zakonu", za koji očekuje da će se usvojiti na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ušteda je takve naravi da se neće osjetiti posljedice do kraja godine. 

Lasić je napomenuo da su sva ministarstva učinila maksimalne uštede, napomenuvši kako smatra da je Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH dalo dobar prilog za stabilizaciju svih odnosa u Federaciji, prije svega u privredi i zdravstvu. 

Na projektima Koridora 5C angažirane su domaće kompanije pa su se, kako je rekao, posljedice pandemije najmanje osjetile u tom resoru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.