INSPEKCIJA

U posljednja 24 sata u šatore na granici BiH upućene 34 osobe

Federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 26.549 rješenja

Anis Ajdinović, direktor FUZIP-a. Avaz

Fena

22.4.2020

Zaključno s jučerašnjim danom, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 26.549 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove dodaju da su za kategorije koje su izuzete iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite - vozače, teško oboljele osobe u medicinskom transportu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranične radnike na dan 21. aprila 2020. federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali 228 rješenja o mjerama izolacije.

Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima, a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika, uputili 673 osobe iz FBiH u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje ih, po izdavanju rješenja o karantinu od strane Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju nadležni štabovi civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin.

Šatorski karantin. Avaz

Iz FUZIP-a ističu da je jučer promet putnika smanjen te su, nakon izvršene sanitarne kontrole, u šatore upućene 22 osobe sa prebivalištem u Federaciji BiH i četiri sa prebivalištem u Republici Srpskoj. Danas je u šatore upućeno devet osoba iz FBiH.

Od početka primjene Naredbe, za preuzimanje od Operativnog centra Republičke uprave civilne zaštite RS, u smislu postupanja i realizacije mjere karantina na području RS, upućeni su spiskovi sa podacima za 71 osobu, kao i za šest osoba sa prebivalištem na području Brčko distrikta, koji su u BiH ušli na graničnim prijelazima na području FBiH.


Istječu mjere za 590 osoba

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora obuhvaćena je ukupno 3.161 osoba - državljani BiH sa prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima i adresama blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 315 državljana BiH sa prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta.

Također, Inspektorat Republike Srpske dostavio je podatke za ukupno 378 osoba sa prebivalištem u FBiH, koje su u BiH ušle preko graničnih prijelaza BiH na području RS, a Inspektorat Brčko distrikta podatke za 42 osobe koje su ušle preko prijelaza na području Brčko distrikta, koja se rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva upućuju u karantine prema mjestu prebivališta u FBiH.

Također, danas istječu mjere iz 590 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 22.280 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.


264 inspekcijska te 182 kontrolna nadzora

Osim toga, po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata na području FBiH. Do ovog trenutka izvršeno je sedam inspekcijskih nadzora i jedan kontrolni nadzor, kojom prilikom je utvrđeno 14 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 14 prekršajnih naloga u iznosu od 24.000 KM.

- U periodu od 15. marta do 21. aprila 2020. izvršena su 264 inspekcijska nadzora te 182 kontrolna nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđena su ukupno 272 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 272 prekršajna naloga u iznosu 511.950 KM. Kod 182 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene - saopćeno je iz FUZIP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.