VIDEOKONFERENCIJA

UNESCO konferencija: Šta je ministrica Gudeljević rekla o kulturi u BiH

Na državnom nivou nisu poduzete mjere za oblast kulture niti je još uspostavljen poseban fond za ublažavanje efekata pandemije Covida-19

Ministrica Gudeljević učestvovala na svjetskoj konferenciji UNESCO-a. MCPBiH

Avaz.ba

22.4.2020

U organizaciji UNESCO-a, danas je upriličena videokonferencija ministara kulture iz cijelog svijeta, na kojoj su učestvovala 122 ministra. U ime Bosne i Hercegovine, učestvovala je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, koja je istaknula da je kultura u BiH, kao i u drugim državama, pretrpjela veliku štetu. 

- Teško je u ovom trenutku napraviti preciznu procjenu, ali činjenica da su sve redovne kulturne aktivnosti prekinute već dovoljno govori o šteti koju trpimo - rekla je Gudeljević te je naglasila: 

- Danas su naše galerije, pozorišta i koncertne dvorane u virtuelnom svijetu jedne univerzalne komunikativne zajednice koja se nalazi izvan okvira svake galerije i svake pozorišne dvorane. Koliko je važno što danas gledamo snimke predstava bh. pozorišta, toliko brine saznanje da su institucije kulture ostale bez redovnih prihoda na dnevnom nivou.

Odgovarajući na pitanje kako obnoviti kulturu, ministrica je istaknula da je BiH decentralizirana država, što će, kad se pandemija završi, biti dodatan problem za obnovu kulture, jer se odluke o ulaganju u kulturu donose na nekoliko sasvim različitih nivoa uz uvjerenje da ćemo svi, ma koliko imali podijeljenu vlast i različite političke poglede, imati jedinstven cilj - pomoći kulturi i kulturnom blagu BiH.  

- Do danas, na državnom nivou nisu poduzete mjere za oblast kulture niti je još uspostavljen poseban fond za ublažavanje efekata pandemije Covida-19. Veliki problem predstavlja i činjenica da na državnom nivou još nije usvojen državni budžet za 2020. godinu. Nema redovnih natječaja za kulturu, koji uobičajeno kulturne radnike i institucije kulture osnažuju i ohrabruju da stvaraju - rekla je Gudeljević. 


Ministrica Gudeljević učestvovala na svjetskoj konferenciji UNESCO-a. MCPBiH

No, uprkos svim problemima, BiH je kulturom bogata zemlja. 

- Neka od naših bogatstava prijavili smo u protekla dva mjeseca za UNESCO liste kulturnog blaga. Na tim prijavama se nalazi kultura iz svih dijelova BiH, što nam daje nadu i vjeru da ćemo i kada prođe ovaj težak period, brzo pronaći mehanizme da pomognemo našoj kulturi, našim kulturnim radnicima i svim građanima BiH - rekla je Gudeljević. 

Naglasila je da se, u saradnji s UNESCO-om, provodi istraživanje o utjecaju pandemije na institucije kulture u BiH. Svim institucijama kulture u BiH distribuiran je poziv za projekte koje je otvorio UNESCO. 

Sve institucije kulture u BiH organizirat će 15. maja svoje aktivnosti online na interaktivnoj mapi ICOM-a.

Na kraju svog izlaganja, ministrica je istaknula da je Bosna i Hercegovina zemlja čiji građani znaju da se nasmiju kad su u nevolji, koji mogu da skupe snagu u nevolji i koji iz nevolje izađu hrabriji razmišljanjem i voljom da ponovno grade porušeno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.