MJESEC MILOSTI Muslimani u BiH, regionu i svijetu sutra će zapostiti

Večeras nastupa mubarek mjesec ramazan i bit će klanjana prva teravija

U skladu s trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini bit će organiziran u okviru vanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa

Avaz.ba

Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar

Foto: Arhiv


Muslimani u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu sutra će zapostiti prvi dan ramazana, mjeseca milosti, oprosta, intenzivnog ibadeta, dobročinstva. Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila, nastupa mubarek mjesec ramazan i bit će klanjana prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila. 

Post je naređen 2. godine po Hidžri

Ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a u Kur'anu se u tom smislu kaže: O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (El-Bekare 183-184)

Post je naređen 2. godine po Hidžri (624.), deveti je mjesec islamskog kalendara. Nekad ima 29, a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara kraća je za deset dana od sunčeve, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

  • Top sa Žute tabije označavat će kraj posta

    Top sa Žute tabije označavat će kraj posta

    Foto: Arhiv


U skladu s trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini bit će organiziran u okviru vanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

S obzirom na to da je ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, ove godine je Islamska zajednica u BiH formirala tim islamskih učenjaka koji će odgovarati na pitanja građana, vjernika, kako bi ubrzali dosadašnji proces dobivanja odgovora.

Počinje emitiranje BIR TV

U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika s jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i dosad upućena pitanja bit će objavljivana anonimno. Pitanja se mogu slati putem e-mail adrese [email protected], kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice, saopćeno je iz Rijaseta IZBiH.

Kako je najavljeno, u petak u 12 sati počinje emitiranje BIR TV, televizijskog programa Islamske zajednice u BiH, koji će biti dostupan putem kablovskih operatera "BH Telecom" i "Telemach".

Više o temi Ramazan

PROMO
Ramazan i dijabetes
NA VRH

Podijeli članak na