BRČKO Tokom pandemije koronavirusa

Ovogodišnja sjetva uljarica u BiH povećana za 20 posto

Sjetva se ove godine odvija u potpuno drugačijem kontekstu

Fena

Povećana sjetva za 20 posto

Foto: Fena


Na njivama širom Bosne i Hercegovine u toku je sjetva soje i suncokreta, dok uljana repica uveliko krasi pejzaže i prispijeva za žetvu. Zahvaljujući angažmanu BIMAL Grupe, Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede - IRUP i poljoprivrednih proizvođača, ovogodišnja sjetva, iako se realizira u okolnostima koronavirusa, znatno će obogatiti domaću sirovinsku bazu. 

- Mi smo na temelju dobre organizacije, svih preduvjeta koji su ispunjeni i prije ove situacije, te stalnom komunikacijom s poljoprivrednicima utjecali na značajno povećanje u proizvodnji uljarica u BiH, koja će ove godine biti za čak 20 posto viša u odnosu na sjetvu prošlog proljeća. Iskorištavanje domaćeg poljoprivrednog potencijala u direktnoj je vezi s jačanjem sirovinske baze čiji je značaj došao do izražaja upravo u situaciji izazvanoj pandemijom Covid-19 - izjavila je Azelea Suljkanović, direktorica Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede - IRUP Brčko.

Sjetva se ove godine odvija u potpuno drugačijem kontekstu jer pored vremenskih uvjeta i stanja zemljišta poljoprivrednici vode računa o osobnoj zaštiti, policijskom satu i nizu drugih mjera koje treba ispoštovati u izvanrednoj situaciji. Međutim, složni su da uprkos trenutnoj situaciji koja je usporila gotovo sve sektore, uspijevaju da odole izazovima u kojim se nalaze zbog koronavirusa.

  • Povećana sjetva za 20 posto

    Povećana sjetva za 20 posto

    Foto: Fena


Adnan Hodžić, direktor kompanije Plant iz Tuzle, kaže da su zbog dobre jesenje pripreme uspjeli na vrijeme početi sa sjetvom.

- Možemo reći da koronavirus jeste donekle usporio nabavku sjetvenog materijala i đubriva, međutim nije utjecao na to da sjetva počne na vrijeme. Zbog vremenskih uvjeta i vlage zemljišta sjetva kukuruza i soje počela je nekih sedam dana ranije nego inače. Mi od ponedjeljka izlazimo na njive i počinjemo sa sjetvom soje - rekao je Hodžić koji se pored proizvodnje uljarica bavi i proizvodnjom rasada povrća, voća i cvijeća.

Mira Miličević, vlasnica kompanije Erik-Mir iz Brčkog, također navodi da je dobra organiziranost osnova svakog posla i da su dobro obavljene pripreme za sjetvu pomogle da ne dođe do odstupanja u planu proljetne sjetve.

- Nabavka đubriva jeste djelimično otežana, međutim sjetva je počela na vrijeme. Zbog koronavirusa i ograničenog kretanja dosta vremena odlazi na redove u bankama, poljoprivrednim radnjama gdje kupujemo herbicide, ali smo ovu situaciju prihvatili i potpuno se prilagodili. Ono što poljoprivrednike brine jeste bojazan za razdoblje žetve budući da pored uljarica proizvodimo i kukuruz i pšenicu, a ekonomski promatrano svi smo na neki način pogođeni ovim izvanrednim stanjem - kazala je Miličević.

BIMAL Grupa od 2016. godine uspješno sarađuje s Institutom za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP, a kao siguran otkupljivač uljarica proizvedenih u BiH bitno podržava domaće proizvođače koji su se odlučili da zajedno sa IRUP-om rade na povećanju domaće sirovine, priopćeno je iz IRUP-a Brčko.

Više o temi Ulje

SAVJETI
Ulje crnog kima
KORISNO
Ulje origana uništava 30 bakterija
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na