MODRIČA

Poljoprivreda cvjeta u doba korone: Rasade rasprodaju za deset dana

Pobijedio sam poplave, pobijedit ću i pandemiju, kaže Stojan Pejaković

Supružnici Pejaković u jednom od svojih plastenika. S. Jeremić

Piše: S. Jeremić / Avaz.ba

23.4.2020

Poljoprivredni proizvođač Stojan Pejaković iz naselja Dobor kod Modriče bavi se proizvodnjom rasada paprike, patlidžana, paradajza, krastavaca, rotkve. Kaže da je potražnja za kvalitetnom robom velika, pogotovo u doba korone.  

Poplave 2014. godine uništile su mu više plastenika, ali Pejaković poručuje da je pobijedio poplave, pobijedit će i pandemiju.


Pripema papriku

- Rasade proizvedem manje za sebe, više za redovne mušterije. Za ovu proljetnu sezonu pripremam papriku 1.030 komada, pa luk, onda dva reda paradajza, ljuta papričica. Luk je do sada trebao otići, ali pandemija ga usporila. Narod ne smije izlaziti vani. Ljutu papričicu kupuju i jarani iz Žepča, a da ne govorim iz bližih mjesta. U drugom plasteniku imam sijanu papriku za one koji ne mogu priuštiti sebi pikiranu papriku. Traži se i patlidžan... Mislim da sam u dobojskoj regiji možda i najpoznatiji – hvali se Stojan Pejaković.

Pejaković: Komad košta jednu marku. S. Jeremić

Kaže da malo škripi kod radne snage.

- Radimo nas četvero. Žena i ja, ja i žena. Od ovoga živimo, posla je mnogo, ali ne žalimo se. Evo, počeo je ponovo da prolazi teretni voz Šamac – Sarajevo, a pruga je nekoliko metara od moje kuće. Dakle, prolazi pandemija, sve nevolje će proći -optimista je Pejaković.


Poplave 2014. sve uništile

Stojan Pejaković kaže da su mu nezapamćene poplave u maju 2014. godine sve uništile, ali da je on bio uporniji.

- Voda je odnijela rasadu, sve plastenike, kvalitetnu zemlju, đubrivo, sve je otišlo. Došao mi je Rajko Kurešević, Šamčanin, dovezao je 107 velikih kamiona zemlje, ponovo smo nasuli teren, učinili ga kvalitetnim, nahranili smo zemlju i krenuli od nule. Danas sam ponovo na onom nivou od prije šest godina. Vlada veliko interesovanje za naše proizvode. Radi se februar, mart, april, maj, juni, sve do 12. jula. Pola godine posla preko glave, pa odmarati do sljedeće prilike - istakao je Pejaković.

Kvalitet ponuđenog put je do uspjeha, podvukao je vrijedni poljoprivrednik iz Dobora kod Modriče.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.