RAZGOVOR

Škrijelj: Tužilaštvo i sud moraju utvrditi ko i zašto odbija obavljati obdukcije na Medicinskom fakultetu!

Potpuno su netransparentni i to je ozbiljan problem, kaže Škrijelj

Škrijelj: Uskraćeni za informacije. Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

23.4.2020

Univerzitet nema informacije s Medicinskog fakulteta zbog netransparentnog rada te organizacione jedinice i ne raspolažemo informacijama o statusu Instituta sudske medicine na kojem se moraju obavljati obdukcije unutar Medicinskog fakulteta jer rade potpuno netransparentno. 

Ove skandalozne činjenice iznio je u razgovoru za "Avaz" Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu. 

- To je ozbiljan problem - dodaje Škrijelj, objašnjavajući anomaliju da ovaj institut pri Medicinskom fakultetu ne obavlja obdukcije. 

Rektor Škrijelj naglašava da nema mjesta za odbijanje poslova te da se pod hitno mora revidirati situacija na ovom fakultetu. 

- Oni su netransparentni, nemaju regularnog dekana, još rade u jednom praznom prostoru i u pravno neuređenom stanju. To je, na moju veliku žalost, počelo sada uzimati maha kroz samovolju i biranje "ovo hoćemo da radimo, a ovo nećemo" - smatra rektor Škrijelj. 

Sudska medicina vrlo je bitna

Kaže da nema nikakve logike da ljekari sa sudske medicine Medicinskog fakulteta u javnosti kažu da neće da rade. 

- Kažu da neće da rade i da nemaju uvjete da obavljaju obdukcije pacijenata inficiranih koronavirusom, a s druge strane njihove kolege koji liječe te pacijente nemaju mogućnost to da kažu i da se tome suprotstavljaju, već dovode u pitanje i svoje zdravlje i svoje živote. Oni rade da pomognu pacijentima, a ovi neće na preminulom pacijentu da urade obdukciju, tobože jer bi doveli u pitanje svoje zdravlje. Vrlo lako bi se mogla osigurati sredstva i osavremeniti taj odjel koji se bavi obdukcijama. Sudska medicina vrlo je bitna. Postoje institucije i pojedinci u ovoj zemlji koji bi mogli pomoći i osigurati da Medicinski fakultet ima savremeni odjel za sudsku medicinu, uključujući i sale i svu opremu, ali problem su, očigledno, brojne opstrukcije - nastavlja Škrijelj. 

Škrijelj: Opravdanje samo za neuke ljude. Arhiv

Smatra da to može biti opravdanje samo za neuke ljude. Međutim, opet naglašava da je Univerzitet u Sarajevu uskraćen za informacije i da kao rektor ne može detaljnije komentirati status tih instituta.

- Niti znamo da li su ti instituti registrirani kao posebna pravna lica, da li imaju račune ili usluge iz domena sudske medicine. Da li naplaćuju profesori na svoje privatne račune, a koriste institut i fakultet samo kao mjesto na kojem dobivaju novac pa ga uzimaju lično. Sve su to pitanja na koja ne mogu dati odgovor. Nedavno sam od ministra obrazovanja KS Anisa Krivića dobio upit da odgovorimo na neka pitanja o pravnom statusu tih instituta. Kada je gospodin Krivić nama proslijedio pitanja, mi odgovore moramo tražiti od Medicinskog fakulteta. Došli smo u situaciju da nam oni ne daju odgovore pa ih onda ni mi nemamo. Potpuno su netransparentni i to je ozbiljan problem koji se mora riješiti na nivou Vlade KS i Ministarstva obrazovanja KS. U tom pogledu, Ministarstvo može inspekcijskim nadzorom utvrditi status instituta, da ode na lice mjesta da inspektor pregleda dokumentaciju i da imamo sve riješeno za vrlo kratko vrijeme - dodao je Škrijelj.  

Problem će tinjati u pozadini

Navodi da ključ rješenja leži u rukama Vlade Kantona Sarajevo. 

- Ovaj će problem tinjati u pozadini. U posljednje dvije godine više puta sam ukazivao na neprovođenje sudskih odluka. Od kraja 2018. godine, pa cijelu 2019. ukazujem na probleme na Medicinskom fakultetu. Nisu Vlada KS i bivša ministrica obrazovanja uzele to da riješe i ostalo je to u nasljedstvu ovoj vladi. Kada Vlada KS, odnosno resorno ministarstvo pošalje inspekciju da utvrdi sve nepravilnosti na Medicinskom fakultetu, onda će i Ministarstvo sigurnosti BiH vrlo jednostavno moći da pomogne. Međutim, ima opstrukcija s ove strane. Pojavljuju se pojedinci s fakulteta i kažu da "nemaju uvjete, nedostaje ovo, nedostaje ono". Onda se koriste instrumenti ljekarske komore i slično. Međutim, tužilaštvo i sud trebaju uraditi svoj posao i onda imamo čistu situaciju - kaže Škrijelj. 

Naglasio je i kako, da su riješili njegove krivične prijave koje je podnio protiv pojedinaca s Medicinskog fakulteta, ne bi imali ovaj problem. 

Neće da rade posao za koji su plaćeni

Na konstataciju da se već 30 dana u "Pokopu" nalazi tijelo osobe koja nije umrla od koronavirusa te da još nije obavljena obdukcija, Škrijelj smatra da je to slučaj za tužilaštvo.

- Mora se poduzeti energična akcija da se prekine s takvom praksom, jer, ako neko neće da radi posao za koji je plaćen u državi Bosni i Hercegovini, ako je neko profesor sudske medicine, ako je registriran kao sudski vještak ili osoba koju tužilaštvo angažira za takve radnje, a on to neće, prvo mu trebaju oduzeti licencu da to ne može raditi i treba ga procesuirati. To radi iz nekog razloga, a iz kojeg, mora odgovoriti nekome. Rektor ga ne može natjerati da radi, jer ga rektor nije proglasio sudskim vještakom niti ga rektor plaća. Tužilaštvo i sud mogu uraditi sve, a rektor samo ono što mu je iz domena Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta. Meni su ruke vezane kada je u pitanju postupanje izvan onoga što ne propisuju Zakon o visokom obrazovanju i Statut Univerziteta – rekao je Škrijelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.