IZVJEŠTAJ

U HNK ukidaju naredbu o zabrani kretanja izvan mjesta prebivališta

Pripadnici MUP-a HNK do sada su izdala 84 prekršajna naloga zbog zabrane kretanja, od čega ih je 56 na području Policijske uprave Mostar, 25 na prostoru PU Konjic te tri u PU Čapljina

Pero Pavlović. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

23.4.2020

Na današnjoj pres-konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona podsjetili su na to da je u posljednja 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirano 197 uzoraka na koronavirus, od čega su dva pozitivna, i to iz Mostara. 


Petero na respiratoru

Prema riječima Pere Ćire Pavlovića, portparola Vlade HNK i Kriznog štaba HNK, u Covid bolnici u Mostaru na liječenju je 20 bolesnika, a pet ih je na respiratoru i njihovo kliničko stanje je veoma teško. Naveo je i da ih je osam na podršci kisikom, dok su ostali stabilno.

Kantonalni i općinski sanitarni inspektori, rekao je, izdali su 47 rješenja o samoizolaciji i izolaciji, što su ukupno 2.832 rješenja. Do sada je zabilježeno  ukupno 157 prekršilaca mjera samoizolacije. Prema izvještaju MUP-a HNK, u posljednja 24 sata nije bilo prekršilaca rješenja o samoizolaciji, dok su zabilježena tri prekšioca zabrane kretanja.


Eugen Ćubela. M. Smajkić

Inače, pripadnici MUP-a HNK do sada su izdali 84 prekršajna naloga zbog zabrane kretanja, od čega ih je 56 na području Policijske uprave Mostar, 25 na prostoru PU Konjic te tri u PU Čapljina. U jednom slučaju je pokrenut prekršajni postupak, jer se radi o maloljetnoj osobi.

Prema riječima Eugena Ćubele, načelnika Štaba civilne zaštite HNK, prema Kriznom štabu je, u skladu sa preporukama struke, upućen prijedlog o stavljanju van snage naredbe o zabrani kretanja izvan prebivališta.

- Ta naredba, koja je donesena 9. aprila, polučila je uspjeh, a donesena je u trenutku kada smo očekivali ekspanziju oboljenja i, evo, od danas idemo s ublažavanjem mjera - rekao je Ćubela.


Epidemiološka situacija

Ukidanje ostalih mjera i naredbi, naveo je, može se očekivati nakon prvomajskih praznika, ali će to zavisiti, dodao je, od epidemiološke situacije i ponašanja i odgovornosti građana.

Na pressu je rečeno i da će zdravstvenim ustanovama u HNK resorno ministarstvo dati preporuku, uvažavajući trenutno povoljnu epidemiološku situaciju za postepeno uvođenje redovnih specijalističko-konsultativnih pregleda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.