RAZGOVOR IZ IZOLACIJE

Nana Fata Orlović: Ne znam kako je u zatvoru, ali za stara insana ova izolacija je gora od zatvora

Paze me kako kćerka, tako i zet, unuka, imam sve što poželim, ali nemam slobodu, kaže nana Fata

Nana Fata: Nada se da će uskoro kući. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

23.4.2020

Nana Fata Orlović mjere Kriznog štaba FBiH i RS o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina, dočekala je kod kćerke i zeta u Srebreniku. Kaže da mjesec nije izašla iz stana i da ne može iščekati kad će krenuti svojoj kući u Konjević-Polje. 


Strahuje da će zakasniti da posije buraniju

- Ne znam kako je u zatvoru, ali za stara insana, koji je naviknut na svoju avliju i bašču, ova izolacija je gora od zatvora. Paze me kako kćerka, tako i zet, unuka, imam sve što poželim, ali nemam slobodu. Hoću ja da izađem na meraju, da posjedim u svojoj bašči, da vidim kako mi behara voće, raste li luk i krompir... Oni s televizije stalno govore da će policija kažnjavati stare koji se ne pridržavaju njihovih naredbi. Neka oni kažnjavaju ove lopove što kradu, a neka đuturume ostave na miru. Bajagi čuvaju naše zdravlje, a mi se od ovog zatvora porazbolijevali – ljutito nam govori Fata, raspitujući se kad će mjere zabrane kretanja prestati da "bježi u Konjević-Polje". 

Nana Fata Orlović. Avaz

Strah je nanu Fatu da će, ako potraju zabrane, zakasniti da posije buraniju, paprike, paradajz i ostalo povrće koje godinama u svojoj bašči sama sadi i uzgaja. Hoće, veli, da i ramazan dočeka u svojoj kući bez obzira na to što je teški dijabetes ometa u postu.

- Fino je čuti ezan gdje god da si, ali meni je ezan sa moje džamije u Konjević-Polju najljepši i najdraži. Ja poštujem šta zakon kaže, pa i to da neće biti teravije u džamiji, ali to nikoga ne može spriječiti da u svojoj kući obavlja namaz. Sve je lijepo kad si u svojoj kući – kaže nana Fata.

Čim, kaže, saopće da se starije osobe mogu kretati po BiH, nana će se zaputiti u Konjević-Polje. Hoće da se zna da je ona tu, da nigdje nije otišla da tamo i ostane.


Čim ova bolest prođe, tražit ću da se počne s izmještanjem crkve

- Hoću da budem u svojoj kući i nadgledam kad će početi premještanje crkve iz moje avlije. Ova bolest koja je zavladala, nije ukinula sudske presude. Razumijem da se sada ne može ništa raditi, ali čim ovo prođe, tražit ću da se ispoštuje ono što je naređeno. A naređeno je da se crkva nosi s Orlovića zemlje i gradi tamo gdje joj je mjesto. Gdje će to biti, ja o tome ne deveram – poručuje nana Fata Orlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.