POŠTOVATI DOGOVOR

Delegacija EU u BiH pozvala političke stranke da odgovorno djeluju

Vlasti BiH pokazale su tokom krize da su sposobne da pronađu zajednička rješenja

Zgrada Delegacije EU. Avaz

Srna

23.4.2020

Delegacija Evropske unije u BiH pozvala je sve političke stranke zastupljene u Vijeću ministara da odgovorno djeluju i poštuju dogovor koji je postignut u interesu cijele zemlje u vezi sa povlačenjem sredstava instrumenta za brzo finansiranje od 330 miliona eura od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- Vlasti BiH pokazale su tokom ove krize da su sposobne da pronađu zajednička rješenja, što je vrijedno pohvale, a od vitalnog značaja je da se to i nastavi - ističu iz Delegacije EU u BiH.

Evropska komisija predložila je jučer paket makrofinansijske pomoći za deset partnerskih zemalja u procesu proširenja i susjedstvu kao dopunu strategije EU pod nazivom "Tim Evropa", a kako bi se podržali njihovi napori u borbi protiv epidemije koronavirusa

Usljed preliminarne procjene finansijskih potreba, 250 miliona eura makrofinansijske pomoći trebalo bi biti osigurano za BiH nakon što paket odobre Vijeće EU i Evropski parlament.

- Ovo je važno iskazivanje solidarnosti EU u krizi koja je bez presedana - napominju iz Delegacije EU u BiH. 

MMF. Avaz

Međunarodni monetarni fond doznačio je BiH na račune kod Centralne banke skoro 333 miliona eura, saopćeno je iz Centralne banke BiH. 

Izvršni odbor MMF-a odobrio je u ponedjeljak, 20. aprila, BiH finansijsku pomoć koja se pruža u obliku direktne doznake sredstava, jer se očekuje da će ekonomski utjecaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje vanjskih računa i urgentne potrebe u platnom bilansu. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.