RAMAZAN

Klanjana prva teravija u Nevesinju i Gacku: Nije musliman onaj čijeg se zla boji njegov komšija

Efendija Bilalić kaže da islam posvećuje posebnu pažnju suživotu i komšijskim odnosima

Prva teravija na području MIZ Gacko klanjana je u džamiji u Kuli Fazlagića. P. Mucović

P. Mucović

23.4.2020

U Carevoj džamiji u Nevesinju ove godine drugi put nakon obnove upaljeni su kandilji.  

Prvu teraviju ovogodišnjeg mubarek mjeseca Ramazana klanjao je glavni imam MIZ Nevesinje Mehmed ef. Čopelj koji je istakao da će se i sve naredne teravije klanjati bez džematlija zbog situacije sa koronavirusom.

- Večeras je nastupio mjesec ramazan. Poznato nam je da je ovo mjesec strpljivosti, a ovo je upravo trenutak kada tu našu strpljivost trebamo dići na još veći stepen. Ovo je mjesec samilosti i tu samilost trebamo još više pokazati prema siromašnim ugroženim i bolesnim - istakao je efendija Čopelj i dodao da je mjesec Ramazana, mjesec kada treba da svi razmišljaju o svome stanju i kako da se to stanje popravi.

- I ova iskušenja koja su nas zadesila možemo popraviti i nadvladati samo zajedno. Molim Allaha da nam u ovim blagoskovljenim danima i noćima podari svoju milost, bereket i magfiret. Gospodaru olakšaj, a ne otežaj. Svim vjernicima želim čestitati nastupajući mjesec ramazan da iz njega izađu živi zdravi i sa oproštenim grijesima. Ramazan Šerif Mubarek Olsun - poručio je efendija Čopelj.

Istovremeno, prva teravija na području MIZ Gacko klanjana je u džamiji u Kuli Fazlagića, a prisutvovao je mali broj vjernika poštujući propise socijalne udaljenosti.

Prema riječima Sadeta ef. Bilalića glavnog imama MIZ Gacko i Bileća, ramazan su spremno dočekali ramazan izvršivši dezinfekciju džamije.

- Najsnažniji utisak ovoga Ramazana ostat će mi suze nane Fate Jaganjac, zbog toga što neće moći paliti kandilje na džamiji u Bileći jer ima 72 godine i zbog pandemije virusa korona ne smije se kretati - istakao ef Bilalić.

Efendija Bilalić kaže da islam posvećuje posebnu pažnju suživotu i komšijskim odnosima.

- Nije musliman onaj čijeg se zla boji njegov komšija - kaže se u jednoj predaji. Komšije su ljudi neovisno od vjere ili nacije. Pandemija korona je pokazala pravu vrijednost dobrog komšije. On nam je vrijedniji od rođenog brata ili sestre. S toga kada ovo sve prođe ako Bog da, kako i dragi Bog od nas traži, trebamo da se okrenemo jedni prema drugima. Među komšijama postoje trajne i doživotne veze. Drvo se naslanja na drvo, a komšija na komšiju - kaže naš narod - istakao je efendija Bilalić i dodao da mi svi ne živimo od danas do sutra.

- Nas je dragi Bog zadužio da živimo život u kojem postoje vrijednosti koje počivaju na moralu. Zato je ramazan izvrsna prilika da se popravimo u našim postupcima prema drugim ljudima, prema rodbini i komšijama - zaključio je efendija Bilalić.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.