AKTUELNO

CIKBiH čeka odluku Koordinacionog tijela za daljnje korake

Do 7. maja treba donijeti odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora

CIKBiH. Arhiv

Srna

24.4.2020

Centralna izborna komisija (CIK) BiH traži od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje da dostavi preporuke u provođenju izbornih aktivnosti s obzirom na epidemiju koronavirusa.

Iz CIK-a navode da su 16. aprila uputili informaciju i zahtjev, a zatim 23. aprila i urgenciju Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje za dostavljanje preporuka u provođenju izbornih aktivnosti, a sve u skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH.

- Uzimajući u obzir činjenicu da je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH najavio sjednicu u maju, nije izvjesno da će biti usvojene dopune Izbornog zakona BiH, koje je inicirao CIKBiH - ističe se u saopćenju Komisije i podsjeća da ih važeće zakonske norme obavezuju da najkasnije do 7. maja donesu odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora, koji bi trebalo da budu održani 4. oktobra.

Iz CIK-a dodaju da odmah nakon stupanja na snagu ove odluke, počinju teći zakonski rokovi za provođenje izbornih aktivnosti.

CIKBiH. Arhiv

Imajući u vidu epidemiološku situaciju u BiH izazvanu koronavirusom i činjenicu da je na snazi niz restriktivnih mjera koje su izdale institucije nadležne za zdravlje i sigurnost građana, iz CIK-a navode da su dužni pokrenuti aktivnosti koje su ili u suprotnosti s određenim mjerama ili naložene mjere znatno otežavaju njihovo provođenje i da je zato neophodno da dobiju preporuke za postupanje u provođenju izbornih aktivnosti.

- CIKBiH detaljno je informirao Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje o najznačajnijim izbornim aktivnostima koje je potrebno provesti u maju i junu nakon raspisivanja lokalnih izbora 2020. godine, a koje bi mogle imati određeni nivo rizika s obzirom na trenutnu situaciju - naglašavaju iz Komisije.

CIK podsjeća na odredbe Izbornog zakona BiH kojima je propisano da su svi organi vlasti na svim nivoima i zvaničnici u BiH te diplomatsko-konzularnim predstavništvima obavezni pomagati organima nadležnim za provođenje izbora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.