REPORTAŽA

Nikad tužnija slika jedinog bh. grada na moru, sve je pusto

Bojim se da će mnogim hotelima biti isplativije da ostanu zatvoreni jer skoro 90 posto gostiju u hotelima su inozemni, kaže Krešić

Gradske plaže potpuno prazne. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

25.4.2020

Dok je do Neuma iz unutrašnjosti BiH godinama teško doći zbog lošeg puta, u naš jedini bh. grad na moru nikad nije bilo teže ući kao posljednjih dana otkako hara koronavirus.

Slobodno kretanje

u Neum morali su imati propusnice zbog famozne zabrane kretanja van mjesta prebivališta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koja je, nasreću, jučer ukinuta.

Usto, vjerovali ili ne, za ulazak u Neum trebala vam je potvrda da ste negativni na koronavirus, što su tamošnje vlasti izglasale. Sve to provjeravalo se u selu Cerovica u neumskom zaleđu na svojevrsnom policijskom punktu, na kojem je obavezna bila i dezinfekcija vozila.

Jučer u Neumu: Sve pusto i prazno. Avaz

Odluku o slobodnom kretanju jučer su pozdravili i Neumljani jer i njima je, kako su nam rekli, prekipjelo biti u svojevrsnom karantinu kakav je ovih dana bio njihov grad. Poželjeli su se odlazaka u Mostar, Čapljinu i u druga mjesta u Hercegovini, kako su nam to rekle Katica Kuzman i Nevenka Lovrić, koje smo zatekli u šetnji pustom i nikad tužnijom neumskom rivom.

Kuzman se godinama bavi turizmom od kojeg, praktično, žive svi stanovnici ovog grada. Raduje je, kaže nam, epidemiološka situacija i s nestrpljenjem očekuje liberalizaciju mjera jer to je, ističe, nada u kakav-takav početak sezone.

Kuzman se godinama bavi turizmom. Avaz

U ovo doba godine Neum je vrvio građevinskim radnicima i mašinama. Svi su se spremali za sezonu, ali pandemija je sve spriječila. Stoga, svi se nadaju da će početak sljedeće sedmice donijeti ukidanje zabrane građevinskih radova.

Jedan od onih koji su renoviranje svog hotela priveli kraju jeste Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika i hotelijera. Kako nam kaže, ogromna sredstva je u to uložio i sad je u fazi pregovora s bankom o moratoriju na kredit.

Lovrić: Nadamo se gostima. Avaz

Hotel spreman

Krešić nam kaže da je hotel spreman za sezonu, ali njegova očekivanja nisu

optimistična. Svi su u Nemu, iznosi, na izmaku snaga - i finansijski i psihički.

-  Bojim se da će mnogim hotelima biti isplativije da ostanu zatvoreni jer skoro 90 posto gostiju u hotelima su inozemni. Sve dok se ne smiri situacija u Italiji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, koji su nama najjača tržišta, tu pravog posla nema - priča nam Krešić.

Svi aranžmani otkazani

Iako su im svi aranžmani otkazani sve do kraja juna, ipak, Kuzman je, naglašava, veliki optimista da će im prvi gosti uskoro početi pristizati.

-  Teško da će se zadugo ponoviti prošlogodišnja sezona, a ova je trebala biti još bolja. Ipak, ohrabruju neke informacije da će od ljeta biti nešto - govori nam ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.