ODLUKE

Ovo je šest novih naredbi Federalnog štaba civilne zaštite

Zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina ne odnosi se na osobe koje imaju ustavno pravo i obavezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj i/ili izvršnoj vlasti

Penzioneri će se moći kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom. Ilustracija

Avaz.ba

24.4.2020

U Sarajevu je danas, 24. aprila 2020. godine, održana 17. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ), kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević. Današnja sjednica Štaba radila je u proširenom sastavu, jer joj je prisustvao i doc. dr. Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.  

Radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom (Covid-19) doneseno je šest novih naredbi, kojima su van snage stavljene dosadašnje naredbe FŠCZ od 21., 25. i 29. marta i od 17. aprila o zabrani kretanja građana (policijski sat) od 20 do 5 sati.

Donesena je i nova izmijenjena naredba o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađima od 18 godina, kojom se starijim osobama od 65 godina kretanje dozvoljava ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati. Dozvoljeno je i kretanje mlađim osobama od 18 godina, i to utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati. 


Kretanje starijih od 65 godina

Osobama starijim od 65 i mlađima od 18 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite, dozvoljeno je kretanje u predviđenom terminu u krugu objekta.

Zabrana kretanja ne odnosi se na osobe koje imaju ustavno pravo i obavezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj i/ili izvršnoj vlasti (zastupnici u zakonodavnim organima u BiH, članovi Predsjedništva BiH, Vijeće ministara BiH, vlada entiteta itd.), koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u pravosudnim i drugim organima (sudije, tužioci, notari), koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u subjektima čiji rad nije zabranjen naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i osobama kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja brige djeci ili starijim osobama.

Ova naredba ne odnosi se na djecu sa posebnim potrebama i djecu ili osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć. Prilikom kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina u danima i terminima kad im je omogućeno kretanje,moraju se poštovati mjere korištenja lične zaštitne opreme (maska) te socijalna distanca od najmanje dva metra. Mjere zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina kontinuirano će se preispitivati radi eventualnog ublažavanja ili pooštravanja mjera, u skladu s epidemiološkom situacijom procijenjenom od Federalnog ministarstva zdravstva/Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Stupanjem na snagu ove naredbe, koja se primjenjuje do 30. aprila 2020. godine, prestaje primjena naredbi od 20. i 27.marta te od 3. i 17. aprila 2020. godine. Ovu novu i izmijenjenu naredbu FŠCZ donio je na osnovu člana 108. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, člana 18. Poslovnika o radu FŠCZ od 26. oktobra 2011. godine i od 4. oktobra 2017. godine, Odluke Vlade FBiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (Covid-19) na području FBiH te postupajući prema Odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 22. aprila 2020. godine kojom je utvrđeno kršenje prava na slobodu kretanja, kao i po preporuci Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

FŠCZ je donio novu naredbu kojom se van snage stavljaju tri naredbe od 8., 10., 11. i 17. aprila, a tiču se osoba koje se trenutno nalaze u karantinu prema rješenjima Federalnog ministra zdravstva. Novom naredbom dosadašnja rješenja će se zamijeniti rješenjima kantonalnog sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničavanju kretanja.

Naređuje se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da, radi sprečavanja širenja koronavirusa (Covid-19) na području FBiH, primjenjuje Proceduru zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (Covid-19) koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu (BiH) preko graničnih prijelaza na područje FBiH. Radi osiguravanja provođenja navedenih mjera ove naredbe, obavezuju se putnici, odnosno roditelji ili staratelji djece i maloljetnih lica, bez obzira na to radi li se o stranom državljaninu ili državljaninu BiH koji ulaze u BiH, odnosno u FBiH, da se prilikom ulaska prijave nadležnom sanitarnom inspektoru ili drugom licu koje je ovlašteno za inspekcijski nadzor od Federalne uprave za inspekcijske poslove.


Prestanak važenja ranijih naredbi

Federalni sanitarni inspektor obavezan je da svim putnicima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, izrekne rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana. Ukoliko se radi o državljaninu BiH sa prebivalištem na području Republike Srpske, odnosno Brčko distrikta BiH, federalni sanitarni inspektor je, pored provođenja prethodnih mjera iz ove naredbe, dužan obavijestiti Inspektorat Republike Srpske, odnosno Inspektorat Brčko distrikta BiH radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti. Od ove naredbe izuzeti su vozači u međunarodnom transportu, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranični radnici.

Stupanjem na snagu ove naredbe, koja se primjenjuje do 30. aprila, prestaje da važi naredba od 17. aprila 2020. godine.

Na današnjoj 17. sjednici FŠCZ naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da Federalnom ministarstvu pravde (za Kaznenopopravne zavode), Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, Sudskoj policiji Federacije BiH, Ustanovi socijalne zaštite “Park” Vogošća, Domu za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, Centru za uklanjanje mina u BiH, Udruženju djece oboljele od raka u Federaciji BiH, Udruženju dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u Federaciji BiH, Centru za podršku osobama s invaliditetom u zajednici “Sumero” i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove isporuči određene količine zaštitnih sredstava i opreme, odnosno rukavica, zaštitnih (medicinskih) maski, dezinfekcionog sredstva u koncentratu, zaštitnih jednokratnih odijela, termalnu kameru za mjerenje temperature, vizira i dezinfekcionog sredstva. 

FUCZ je naređeno da izvrši raspodjelu medicinskih sredstava, odnosno 51 hiljadu transportnih medija i isto toliko briseva Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona) i preostalim (devet) kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.