STRUČNJACI

Infektolog Sajma Krkić-Dautović za "Avaz": Dobro smo počeli, ali i dalje moramo biti odgovorni

Sad treba početi slabiti mjere zabrana, obnavljati privredu, ali izbjeći brže širenje virusa

Krkić-Dautović: Biti svjesni i savjesni. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

24.4.2020

Pozdravljam odluku i najavu Kriznog štaba o ublažavanju mjera. Na nama, građanima je da to ne shvatimo pogrešno i da se nastavimo držati uputstava kad su u pitanju izlazak, šetnja, kupovina, tako da ne ugrozimo ni sebe ni druge, kazala je u razgovoru za "Dnevni avaz" prof. dr. Sajma Krkić-Dautović, infektolog i bivša šefica Klinike za infektivne bolesti. 


Velika nepogoda

Ističe da je koronavirus jedna od mnogih zaraznih bolesti koje periodično obilaze ljudski rod. 

- Većina ih se javlja u manjim ili većim epidemijama, rjeđe u pandemijama kakva je ova. Ja je smatram normalnom, kao nepogodu, kao poplavu ili zemljotres, s tim da je ova zahvatila čitav svijet. Uzročnik znamo i trebamo se planski i pametno boriti. Svaka zemlja je sačinila strategiju borbe prema mentalitetu svojih stanovnika. Neke od njih su lošije prošle, kao Italija, Španija, Engleska, pa i Švedska, koja ima veliki broj umrlih, ali je sačuvala nacionalnu ekonomiju. U BiH smo dobro počeli, izbjegli brzo širenje bolesti, a time i veliku smrtnost. Sad treba početi slabiti mjere zabrana, obnavljati privredu, ali izbjeći brže širenje virusa. Na vlastima je da pomogne svima, od nezaposlenih do poljoprivrednika i malih privrednika - poručuje Krkić-Dautović.


Krkić-Dautović: Biti svjesni i savjesni. Arhiv

Napominje da će, uz poštivanje socijalne distance, pogotovo prema osjetljivoj populaciji, biti moguće postepeno otvaranje tržnih centara, frizerskih salona, javnog prijevoza...

- Mi i dalje trebamo biti savjesni i odgovorni kao i do sada, jer je to način da virus ne ''podivlja'' - upozorava doktorica. 

Ljepote BiH

Smatra da možda ove godine nećemo daleko putovati. 

- Još se ne zna koliko je nosilaštvo virusa, niti koliko dugo traju stvorena antitijela. Duže nosilaštvo se može pretpostaviti kod koronavirusa, imajući u vidu osobine koje smo dosad upoznali. Zato opcija valovitog toka ove pandemije nije isključena. No, sigurna sam da ćemo, izbjegavajući gužve, moći na odmor. BiH je tako lijepa. Vjerovatno pola nas nikada nije vidjelo slapove Une kod Martinbroda, niti obišlo dolinu smaragdne Une, nije bilo u Pruscu, vidjelo Ajvatovačke stijene, pjenušavu Bregavu, vodopad Kravice, Hutovo blato - naglašava Krkić-Dautović.

Vlastita odgovornost

Dr. Krkić-Dautović ističe da niko sa sigurnošću ne može prognozirati kada će proći kriza. 

- Budemo li savjesni i odgovorni, moguće je mnogo prije nego što neki predviđaju. Iskreno se nadam i vjerujem da ćemo ponovo živjeti kao prije pandemije, ali ćemo biti svjesniji vlastite odgovornosti za očuvanje planete Zemlje - zaključuje naša sagovornica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.