SDP BIH

Umjesto svađa o raspodjeli novca, energiju usmjeriti na konstruktivan rad

Na nivou oba entiteta potrebno je hitno utvrditi mjere zaštite i podrške najugroženijim socijalnim i radničkim kategorijama, čije porodice već žive u siromaštvu, kao i mjere podrške malim poduzetnicima

SDP BiH: Doneseno 11 zaključaka. Arhiv

Avaz.ba

25.4.2020

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH održao je danas tematsku sjednicu povodom aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini.  

Na sjednici, koja je održana online, doneseno je 11 zaključaka.

1. Glavni odbor SDP-a BiH poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da, bez odgađanja, donesu i objave planove s jasno preciziranim koracima saniranja ekonomskih posljedica pandemije Covida-19 te dinamikom njihove realizacije kako bi javnost, radništvo i poslodavci imali potpune informacije o obimu podrške na koju mogu računati i o vremenskom okviru njene provedbe. 


Nužno donošenje hitnih paketa mjera

2. Zahtijevamo neodložnu uspostavu tijesne koordinacije u djelovanju kriznih štabova, vlada i drugih relevantnih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na potrebu aktiviranja i uključenja inertnih, nepoduzetnih institucija na nivou BiH, koje moraju biti predvodnici u aktivnostima. U tom smislu, potrebno je da vladajuće stranke, umjesto politikantskih javnih konfrontacija i svađa oko raspodjele novca, usmjere energiju na konstruktivan rad i efikasno koordiniranje aktivnosti radi suzbijanja ukupnih društvenih posljedica pandemije. Nužno je donošenje hitnih paketa mjera na svim nivoima radi općeg privrednog, socijalnog i ekonomskog oporavka zemlje, vladavine prava, uspostavljanje pravne države te pokretanja reformi radi približavanja EU i NATO-u.

3. S obzirom na zabrinjavajuće zanemarivanje i odsustvo brige za najugroženije socijalne kategorije, koje uopće nisu tretirane predloženim i usvojenim mjerama, GO SDP-a BiH smatra da je na nivou oba entiteta potrebno hitno utvrditi mjere zaštite i podrške najugroženijim socijalnim i radničkim kategorijama, čije porodice već žive u siromaštvu, kao i mjere podrške malim poduzetnicima, uz jasno precizirane i mjerljive kriterije za dodjelu sredstava podrške svim potencijalnim korisnicima. 

4. SDP BiH zahtijeva javno objavljivanje svih javnih nabavki u periodu vanrednog stanja i stanja prirodne nesreće, javnosti dostupne informacije o robi i uslugama, cijenama i dobavljačima, kao i sve informacije o donacijama, donatorima i korisnicima donacija. Potrebno je osigurati najviši stepen transparentnosti i obuhvatnog parlamentarnog i šireg institucionalnog nadzora i javnog uvida u raspodjelu sredstava za suzbijanje negativnih efekata pandemije virusa Covid-19 kako bi se izbjegla masovna zloupotreba sredstava i njihovo korištenje za bogaćenje uskog kruga ljudi, blisko povezanih s vladajućim strukturama, što je praksa kojoj je bosanskohercegovačko društvo već imalo priliku svjedočiti.


Pojedinci sebi uzimaju za pravo da ponižavaju državu

5. Pozivamo vladajuće strukture da odustanu od kontinuiranih pokušaja suspenzije demokratskih institucija vlasti, parlamenata, skupština, vlada na svim nivoima, pa čak i institucije izbora. To podrazumijeva ukidanje vanrednog stanja i vraćanje institucionalnog odlučivanja u RS. Neprihvatljiv i neodrživ je pokušaj uvođenja BiH u autokratski sistem vladavine pod upravom nekolicine pojedinaca, koji sebi uzimaju za pravo da devalviraju, ponižavaju i degradiraju državu i njene institucije, kao i temeljno pravo građana da putem izbora iskažu svoju demokratsku volju, svodeći državu na alat za provedbu njihovih interesa, umjesto da služi za zaštitu i provedbu interesa građana.

6. Zbog zabrinjavajućeg trenda porasta broja slučajeva nasilja u porodici u vrijeme provođenja restriktivnih mjera, GO SDP-a BIH poziva vladajuće strukture da posebnu pažnju posvete blagovremenom i cjelovitom sistemskom odgovaranju na ovu pojavu, kako kroz pravosudne organe i institucije socijalne zaštite, koje moraju pružiti efikasnu podršku i zaštitu žrtvama nasilja u porodici, tako i kroz zdravstvene institucije, kojim moraju biti osigurani uvjeti da povedu posebnu brigu o mentalnom zdravlju stanovništva u trenutnoj situaciji. 


SDP BiH. Arhiv

7. GO SDP-a BiH očekuje ravnopravnu i dostatnu podršku lokalnim zajednicama kroz raspodjelu kreditnih sredstava MMF-a za jedinice lokalne samouprave, koja su nužna za očuvanje stabilnosti budžeta, rad gradskih službi, kao i za stabilnost i fukcionalnost javnih preduzeća i javnih ustanova na lokanom nivou. Ističemo da pomoć lokalnim zajednicama s viših nivoa mora biti transparentna i pravedna, proporcionalna broju stanovnika svakog grada i općine. Etničku, političku i svaku drugu vrstu diskriminacija u stanju nesreće koja je zadesila građane BiH, smatramo zločinom protiv građana te najgorim oblikom profiterstva i zloupotrebe trenutnog stanja.

8. SDP smatra da su pokušaji odgađanja izbora uvod u projekt mostarizacije čitave države kroz oduzimanje prava građanima da biraju svoje predstavnike. Smatramo da se radi o opasnom scenariju, koji moraju prepoznati svi oni kojima je stalo da BiH zadrži funkcioniranje institucija i demokratske alate koji ničijim političkim ili drugim interesom ne smiju biti blokirani. Zato GO SDP-a BiH traži od svih institucija vlasti da uradimo sve kako bi se stvorili uvjeti i pretpostavke za održavanje redovnih lokalnih izbora. 

9. Pozivamo sve političke aktiviste i članstvo SDP-a BiH da svojim humanitarnim i volonterskim aktivnostima u svojim lokalnim zajednicama nastave pružati pomoć svim osobama u potrebi.


Ostvariti uštede na svim nivoima

10. GO SDP-a BIH iskazuje posebnu zahvalnost zdravstvenim radnicama i radnicima koji su svojim požrtvovanim radom uveliko doprinijeli uspješnoj odbrani od pandemije virusa Covid-19. Zahvalu upućujemo uposlenicima u drugim službama zaštite građana, uposlenima u oblasti proizvodnje, dostave i trgovine, uposlenicima javnih organa koji su i u ovom periodu na usluzi građanima te građankama i građanima u cijeloj Bosni i Hercegovini koji su svojom disciplinom i poštivanjem propisanih mjera uveliko pomogli održavanju vitalnih funkcija društva i sistema te ublažavanju posljedica pandemije virusa Covid-19 u BiH.

11. GO SDP-a BiH zadužuje sve izabrane i imenovane dužnosnike na svim nivoima da predano rade na realizaciji pobrojanih zaključaka, ostvarivanju ušteda na svim nivoima, ograničavanju primanja izabranih dužnosnika te da svojim radom doprinesu donošenju i realizaciji što kvalitetnijih mjera za suočavanje s trenutnim stanjem i ublažavanjem njegovih posljedica, vodeći računa, prije svega, o interesima građana, radnika, penzionera, siromašnih i nezaposlenih širom Bosne i Hercegovine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.