POLJOPRIVREDNI RADOVI

Završava se sjetva na 116 hektara vakufskog zemljišta

Na toj površini se siju kukuruz, krompir, luk, grah i heljda, zavisno od područja gdje se vrše sjetva i sadnja i u skladu s klimatskim uvjetima

Već 15 dana zasijavaju se poljoprivredne površine. Vakufska direkcija BiH

Avaz.ba / Fena

26.4.2020

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već 15 dana intenzivno obavlja sjetvu na 116 hektara vakufskog zemljišta, a na toj površini se siju kukuruz, krompir, luk, grah i heljda, zavisno od područja gdje se vrše sjetva i sadnja i u skladu s klimatskim uvjetima.

Neiskorišteno poljoprivredno zemljište

Direktor Vakufske direkcije IZBiH Senaid Zajimović kazao je da su uradili analizu kapaciteta poljoprivrednog zemljišta koje nije iskorišteno, a koje se može upotrijebiti za proljetnu sjetvu.

U tom kontekstu su s medžlisima iz cijele BiH napravili spisak zemljišta sa specifikacijom vrste sadnje i potrebnim materijalnim sredstvima da bi sadnja bila završena. 

- Riječ je o 116 hektara zemljišta ili 1.160 dunuma zemlje. Plan je napravljen da se na toj površini posiju kukuruz, krumpir, luk, grah i heljda zavisno od područja gdje se vrše sjetva i sadnja i u skladu s klimatskim uvjetima – kazao je Zajimović.


Zajimović: Veliku pomoć i podršku pružile džematlije. Arhiv

S obzirom na to da se radi o potrebi osiguranja većih finansijskih sredstva, informacije o mogućnosti proljetne sjetve dostavili su Rijasetu IZBiH i Rijaset je dao saglasnost da se ide u implementaciju.

Dodao je da su medžlisi bili zaduženi da organiziraju sjetvu i sadnju u skladu sa svojim mogućnostima, a Rijaset IZBiH je svakom od medžlisa uplatio finansijska sredstva koja su im bila potrebna. 

Zajimović kaže da je organiziranost džemata, odnosno medžlisa prilikom sjetve i sadnje bila dobra, a veliku pomoć i podršku pružile su džematlije.

Islamska zajednica će odlučiti kako će prinosi kasnije biti raspoređeni. Ali, iz dosadašnjeg iskustva, Zajimović navodi da će prinos biti raspoređen prema medresama, dječijim vrtićima, studentskim domovima, narodnim kuhinjama, nevladinim organizacijama i svima koji će biti u stanju potrebe za tim proizvodima. 

Žele dati doprinos u vrijeme pandemije

- Želim da naglasim da cilj ove sjetve nije ostvarivanje prihoda kroz prodaju, već da da Islamska zajednica da doprinos u vremenu pandemje koronavirusa, kada će zasigurno nedostajati određenih poljoprivrednih proizvoda, te kako bismo umanjili zavisnost od uvoza – istakao je Zajimović.

Osim vlastite poljoprivredne proizvodnje, Vakufska direkcija IZBiH također je slobodnu vakufsku zemlju ponudila i fizičkim osobama koje imaju želju za sjetvom, a nemaju vlastito zemljište. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.