KORONAVIRUS

Zbog ukidanja policijskog sata može doći do ekspanzije zaraze u FBiH

O policijskom satu mi nismo uopće raspravljali i to ne može biti naša preporuka, istakao Mandić

Ukidanje policijskog sata izazvalo veliki broj reakcija. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

26.4.2020

Ukidanje mjera i policijskog sata na području Federacije BiH i njihovo zadržavanje u manjem bh. entitetu RS izazvalo je brojne reakcije. Mnogi, posebno u RS, negoduju zbog činjenice da odluke nisu usklađene na cijelom prostoru države.

Mandić: Potrebne instrukcije. Avaz

Donošenje odluka

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić smatra da su odluke o ukidanju policijskog sata i karantina u FBiH trebale biti donesene postepeno jer, kako je naveo, može doći do ekspanzije zaraze, s obzirom na to da bh. stanovništvo nije u potpunosti disciplinirano.

- O policijskom satu mi nismo uopće raspravljali i to ne može biti naša preporuka, a Federalni štab civilne zaštite je sigurno imao argumente zbog čega je donio takve odluke. Međutim, ne možete nešto ukinuti, a da se ne poduzmu sve potrebne instrukcije - kazao je Mandić.

Između ostalog, on navodi da je Federalni štab donio naredbe koje su dobro odjeknule među ljudima koji su ih jedva dočekali jer su im dosadile sve represivne mjere.

- Mi dajemo preporuke, ali ne učestvujemo u donošenju odluka, a s obzirom na to da su se pojavila i negodovanja iz RS da odluka koordinirano nije donesena u oba entiteta, za to je zaduženo koordinacijsko tijelo, ali to nije strašan problem jer se mjere moraju donositi - dodao je Mandić.

Šeranić: Poluvrijeme epidemije. Avaz

Kućna izolacija

Ministar zdravstva i socijalne zaštite RS Alen Šeranić ocijenio je da je manji bh. entitet na poluvremenu kada je riječ o pandemiji koronavirusa, ali i upozorio da odluka Federacije BiH da se ljudi s granice, umjesto u karantine, upućuju u kućnu izolaciju epidemiološki ugrožava RS. Osvrćući se na odluku FBiH o ukidanju lokalnih karantina, Šeranić je ocijenio da je ova mjera trebala biti usaglašena s RS.

Čerkez: Nije vrijeme za slavlje i opuštanje

Goran Čerkez, zamjenik federalnog ministra zdravstva, kazao je za „Dnevni avaz“ da Federalno ministarstvo zdravstva nije razmatralo ukidanje mjere policijskog sata niti je dalo bilo kakve preporuke za njeno ukidanje.

- Mjeru koju je donio Federalni štab civilne zaštite nije preporučilo Federalno ministarstvo. Situacija jeste bolja, ali građani moraju znati da nije vrijeme za slavlje i opuštanje. Moramo ostati na oprezu - poručio je Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.