NAREDBE

Karantin obavezan za putnike koji ulaze u BiH preko prijelaza u FBiH

Nakon pregleda bit će poslani u lokalne karantine

Draganić: Najavljene policijske kontrole. Printscreen

Avaz.ba

27.4.2020

Državljani BiH koji imaju mjesto prebivališta u Republici Srpskoj, a ulaze u BiH preko graničnih prijelaza koji se nalaze na teritoriji FBiH, dužni su se javiti u karantin na graničnom prijelazu Rača.

Tu će biti pregledani, a nakon toga poslani u lokalne karantine, rekao je danas Ratomir Draganić, načelnik gradskog Odjeljenja komunalne policije.

Navodi da je razlog za uvođenje mjere obaveznog prijavljivanja na karantin u Rači odluka Federalne uprave civilne zaštite od petka, 24. aprila, kojom je naredba o obaveznom karantinu ukinuta, odnosno zamijenjena rješenjem sanitarnih inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničenju kretanja. 

- Ova rješenja ne važe na teritoriji Republike Srpske i zbog toga će Komunalna policija, na osnovu podataka koje će dobivati od Inspektorata Republike Srpske, vršiti redovnu kontrolu osoba koje su ušle u BiH preko graničnih prijelaza na teritoriji Federacije - rekao je Draganić.

Kako je pojasnio, prilikom kontrole, komunalni policajci će dostavljati i obavještenja o obaveznom javljanju u karantin na Rači. Osobe koje se ne jave dobrovoljno bit će sprovedene u karantin od pripadnika Policijske uprave Bijeljina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.