TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica za napad na pripadnike Granične policije BiH

Tereti se za napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti te za sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Onemogućio granične policajce da stignu na mjesto intervencije. Arhiv

Avaz.ba / Fena

27.4.2020

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Negoslava Obačkića (23), koji se tereti za napad na službene osobe Granične polcije BiH prilikom vršenja poslova sigurnosti.

Optuženi se tereti da se 30. januara 2018. godine, na ulazu u naselje Tabanci, općina Zvornik, upravljajući automobilom VW Golf, oglušio na izdate naredbe službenika Granične policije BiH da se zaustavi, da bi potom napao službene osobe nasrnuvši na njih vozilom te im nanio tjelesne povrede, udaljivši se potom u nepoznatom pravcu.  

Također, tereti se da je 28. maja 2018. godine, u mjestu Sopotnik, općina Zvornik, upravljajući automobilom VW Passat, upotrebom sile spriječio službenike Granične policije BiH u vršenju službenih radnji, na način da im je prepriječio put i onemogućio ih da stignu na mjesto planirane intervencije.


Tužilaštvo BiH: Optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Arhiv

Optuženi se tereti da je napao službene osobe u institucijama BiH u vršenju poslova sigurnosti, pri čemu su im nanesene lakše tjelesne povrede, te upotrebom sile spriječio službene osobe u institucijama BiH u vršenju službene radnje koje su poduzimali u okviru svojih ovlaštenja.

Na taj način počinio je krivična djela u sticaju - napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinilaca krivičnih djela, te krivično djelo - sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.