HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MUP poslao poruku građanima uoči prvomajskih praznika

Postigli smo izvanredne rezultate, koji su mjerljivi, kaže epidemiologinja Andrea Jurić

Jurić: Ne smijemo poništiti sve što smo do sada napravili. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

27.4.2020

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar tokom posljednja 24 sata testirano je 113 uzoraka, od čega su dva pozitivna u Mostaru, saopćili su iz Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Darko Juka, savjetnik premijera HNK, rekao je da su u Covid-bolnici u Mostaru trenutno 22 bolesnika. Među njima su četiri bolesnika na mehaničkoj ventilaciji i njihova klinička slika je izrazito teška. Šest bolesnika je na na podršci kisikom. U protekla 24 sata hospitalizirana su tri pacijenta.

Rezime situacije

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo, iznijela je rezime situacije u Čitluku, koji je označen kao najveće žarište zaraze u HNK.

Ona je naglasila da je od 4. aprila, od kada je epidemiološki nadzor preuzeo ZJZ FBiH na tom području, situacija stavljena pod kontrolu do 18. aprila te da je to, zapravo, knjiški primjer kako se dobro i brzo pod kontrolu stavila epidemija.

- Postigli smo totalni prekid pojave novooboljelih unutar 14 dana. Situacija je do danas stabilna i imamo razloga za optimizam, ali nemamo razlog da se totalno opustimo i poništimo sve do sada što smo napravili - kazala je Jurić.

Navela je da su svi oboljeli u Franjevačkom samostanu u Međugorju retestirani te da su svi negativni. Također, rekla je da su i skoro svi retestirani u Samostanu u Miletini, njih 13, te da su također negativni.


Juka: U Covid-bolnici u Mostaru trenutno 22 bolesnika. M. Smajkić

Kada je riječ o „Majčinom selu“, ona je kazala da je i u toj ustanovi situacija pod kontrolom. Svih pet pozitivnih, koji su u procesu retestiranja, bez zdravstvenih su tegoba.

Dr. Jurić je izjavila da postoji opasnost od drugog vala zaraze, s čime se, napomenula je, slaže većina svjetskih stručnjaka.

- To je razlog da se previše ne opustimo, jer postigli smo izvanredne rezultate, koji su mjerljivi. Ako se dogodi novi val, koji se kao mogući predviđa na jesen, očekujem da će to biti u manjoj mjeri - podvukla je Jurić. 

Preuranjeno ukidanje naredbe

Branko Drinovac, načelnik Sektora uniformisane policije Ministarstva unutrašnjih poslova HNK, iznio je stav menadžmenta MUP-a, o tome da je ukidanje naredbe o zabrani kretanja bilo preuranjeno te je podsjetio na to da su na snazi mjere zabrane okupljanja više od pet osoba te je to poruka građanima i za prvomajske praznike.

Policija će sada imati, naglasio je, više pokretnih patrola i na terenu će se provjeravati da li građani poštuju sve naredbe koje su i dalje na snazi.

Do sada je, rekao je, testirano 89 policijskih službenika, a riječ je o onima koji su bili najizloženiji i svi su negativni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.