ISTRAŽUJEMO

Migranti u USK lani počinili 205 krivičnih djela, policija zabilježila 1.500 intervencija

Prema njegovim riječima, neka od krivičnih djela su ubistva, silovanja, pokušaji ubistva, tuče i teške krađe, u čemu prednjače Alžirci, Marokanci i Pakistanci

Marokanci i Alžirci prednjače u tučama. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

27.4.2020

Koliko je ozbiljna migrantska kriza u BiH, a pretežno na području Unsko-sanskog kantona, gdje je najveći broj migranata bio godinama stacioniran, govori i zvanični policijski podatak da su ilegalni migranti tokom 2019. godine počinili čak 205 krivičnih djela.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Mujo Koričić, policijski komesar USK.

Prema njegovim riječima, neka od krivičnih djela su ubistva, silovanja, pokušaji ubistva, tuče i teške krađe. Migranti koji najviše čine krivična djela dolaze iz Alžira, Maroka, zatim Pakistana i Afganistana.


Koričić: Podrška Radončiću. Avaz

Ove godine broj je smanjen, kaže Koričić, ali zbog pandemije koronavirusa i činjenice da je zabranjen prijevoz autobusim i vozovima.

- Za prva tri mjeseca imali smo 16 krivičnih djela, ali je razlog što ne funkcionira javni prijevoz. No, prošle godine bilo je i 107 narušavanja javnog reda i mira i čak 935 incidenata, zbog čega je morala reagirati policija - kaže Koričić.

On nam je potvrdio da podržava strategiju ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o deportaciji migranata.

- Ja to podržavam ako je izvedivo. Moram reći da je teško, jer ljudi svašta rade na terenu, prevoze migrante, dovoze ih. Mi se borimo koliko možemo. Problem nam je što stalno mijenjaju priče. Ovo se više mora uozbiljiti, jer imamo zaista velikih problema - kaže Koričić.


Velika Kladuša: Lani se tuklo 30 migranata. Avaz

Podsjećamo, prošle godine došlo je do masovne tuče migranata ispred Prihvatnog centra "Miral" u Velikoj Kladuši.

Sve se događalo u sedmici prije požara u "Miralu", kada su povrijeđena 32 migranta.

Prvo je jedna manja grupa razmjenjivala opijate, uz kratku raspravu, što se vidi na fotografijama.

Onda su se u raspravu uključili prijatelji dilera i kupca. A onda je nastao haos. Sukob je eskalirao kada se tridesetak migranata uključilo u svađu, što je preraslo u masovnu makljažu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.