PORUKE Savez samostalnih sindikata BiH povodom Međunarodnog dana sigurnosti i zdravlja na radu

Dok je cijeli svijet pogođen krizom, radnici su na prvoj liniji

Nadaju se da će odgovorni u ovoj državi znati cijeniti taj trud i zalaganje i raditi na tome da poboljšaju njihov radno-pravni status i ekonomskosocijalni položaj

Avaz.ba / Fena

I trgovci su na udaru

Foto: Ilustracija


Ovogodišnji Međunarodni dan sigurnosti i zdravlja na radu posvećen je radnicima koji u vrijeme globalne pandemije COVID-19 ulažu napore, trudeći se da ostalima osiguraju normalno odvijanje života u vanrednim okolnostima. 

Odgovorno i časno obavljaju zadatke

- Dok je cijeli svijet pogođen krizom, radnici su na prvoj liniji. Posebno upućujemo zahvalnost svim zdravstvenim radnicima, koji rizikuju živote radeći svoj posao, brinući o bolesnima. Tu su i kolege koji rade u staračkim ustanovama i ostalim ustanovama, koje brinu o najugroženijim skupinama ljudi. Svakodnevno svjedočimo i hrabrosti radnika u trgovinama, komunalnim preduzećima, policajcima i radnicima u obrazovanju.

Svi oni sedmicama odgovorno i časno obavljaju zadatke, uprkos vanrednim okolnostima pomažu svima nama. Ne smijemo zaboraviti ni poljoprivrednike, rudare, prijevoznike, zaposlene u telekomunikacijama, poštama i medijima, bez kojih bi bilo nemoguće preživjeti vrijeme pandemije - navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH (SSBiH).  

  • Savez samostalnih sindikata BiH

    Savez samostalnih sindikata BiH

    Foto: Arhiv


Nadaju se da će odgovorni u ovoj državi znati cijeniti taj trud i zalaganje i raditi na tome da poboljšaju njihov radno-pravni status i ekonomskosocijalni položaj, "a ne na dodatnom urušavanju njihovih i prava svih radnika u Bosni i Hercegovini"'.

Sindikalni pokret od 1996. godine 28. april obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i povreda na radu, jasnom porukom "Sjećamo se mrtvih, borimo se za žive". Ovaj datum odabran je kao uspomena na 28 smrtno stradalih u nesreći na radu, na gradilištu u državi Connecticut u SAD. 

Globalna preventivna kultura sigurnosti

Međunarodna organizacija rada (MOR) uključuje se u globalnu kampanju na zahtjev Pokreta sindikalnih organizacija od 2003. godine, promovirajući stvaranje globalne preventivne kulture sigurnosti i zdravlja na radu, izvršavajući obaveze i odgovornost za sprečavanje smrtnosti, povreda na radu i bolesti u vezi sa radom, te osiguranjem bezbjednog povratka domovima i porodicama svim radnicima nakon radnog dana.

Ove godine glavno težište je na globalnoj pandemiji COVID-19 i posljedicama na zdravlje i život radnika. 

Više o temi Savez samostalnih sindikata BiH

NA VRH

Podijeli članak na