NOVI DETALJI Iz Agencije za javne nabavke BiH potvrđeno za "Avaz"

"Srebrena malina" dobila 10,5 miliona KM za respiratore, a nema je ni u registru ponuđača

Nejasno je i ko je odobrio dozvolu, ako je ima "Srebrena malina", za nabavku medicinske opreme, Agencija pisala Vladi Federacije i Štabu CZ

M. Aščić / Avaz.ba

Oprema stigla iz Pekinga, let plaćen preko 100.000 KM

Foto: Fena


Nikome u državi nije jasno kako je kompanija "Srebrena malina" iz Srebrenice, koja se bavi proizvodnjom maline, nabavila 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije u vrijednosti od 10,5 miliona maraka.

Ta kompanija u vlasništvu je TV voditelja Fikreta Hodžića.

Da stvar bude gora, posao s kupovinom respiratora iz Kine, koji su stigli na Aerodrom Sarajevo prije četiri dana, povjeren je firmi koja uopće nije registrirana kao ponuđač na portalu Javnih nabavki.

  • Faksimil dopisa Agencije za javne nabavke Vladi FBiH

    Faksimil dopisa Agencije za javne nabavke Vladi FBiH

    Foto: Avaz


Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" i direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin. Ni njemu nije jasno kako je ova firma dobila ovaj posao, zbog čega je zatražio odgovore iz Vlade FBiH i Štaba Federalne uprave civilne zaštite.

- Tražimo da se očitujete o objavljenoj informaciji o nabavi 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji, a koji su plaćeni 10,5 miliona KM, kao i o načinu i proceduri predmetne nabave - navodi se u dopisu Agencije koji je upućen Vladi FBiH.

Nejasno je i ko je odobrio dozvolu, ako je ima "Srebrena malina", za nabavku medicinske opreme.

Zanimljivo je da je "Srebrena malina" samo avionski let iz Pekinga u Sarajevo platila više od 100.000 KM. Ali, niko za sada ne zna čijim parama, Vladinim ili svojim.

Sada su na redu Tužilaštvo i policijske agencije.

SIPA već, kako smo i objavili, postupa u ovom predmetu u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca.

NA VRH

Podijeli članak na