REAKCIJE

Stručnjaci potvrdili: Kupljeni respiratori ne koriste se na intenzivnoj njezi

Zamislite da uvezete neki uređaj, a da ne postoji niko ovlašten i stručan da vrši kasnije održavanje (servisiranje) tih aparata, kazao je Badnjević

Stručnjaci o respiratorima koje je nabavio Fikret Hodžić. Instagram

Piše: D. B. / Avaz.ba

28.4.2020

Kompanija "Srebrena malina" iz Srebrenice, koja se bavi proizvodnjom maline, nabavila je 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije u vrijednosti od 10,5 miliona maraka. Ova kompanija je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Iz verifikacionog laboratorija "Verlab" za "Avaz" pojašnjavaju da se radi o modelu respiratora koji se uglavnom koristi u hitnim slučajevima i u hitnim kolima te da se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege. 

Još je bitnije spomenuti da se respiratori sve više i više isključuju iz tretmana pacijenata pozitivnih na Covid (smrtnost iznad 85 posto). Bitno je spomenuti da je trenutna zauzetost respiratora u BiH ispod 10 posto (samo u FBiH postoji više od 200 respiratora i 200 anestezioloških mašina koje se mogu koristiti kao respiratori). Samim tim, postavlja se pitanje zašto trošimo pare na respiratore - pojasnio je direktor ovog laboratorija Almir Badnjević.

Badnjević: Mnogo nejasnoća. Agencije

Između ostalog, on navodi da je "Verlab" mjeriteljski laboratorij koji pruža usluge zakonske verifikacije mjerila u zdravstvu. Samim tim, Verlab se ne bavi uvozom, prodajom, niti distribucijom bilo kakve medicinske opreme.

- Zatim registrirani veleprometnici trebaju imati dozvolu za uvoz navedenog medicinskog uređaja. Dakle, potrebno je registrirati medicinski uređaj koji se uvozi u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Time se potvrđuje da uređaj ima osnovnu dokumentaciju za uvoz te da odgovara tehničkoj specifikaciji. Također, potvrđuje se da je firma koja uvozi ovlaštena i za održavanje (servisiranje) tih aparata, kao i za nabavku potrošnog materijala i rezervnih dijelova. Zamislite da uvezete neki uređaj, a da ne postoji niko ovlašten i stručan da vrši kasnije održavanje (servisiranje) tih aparata. Zatim, prije puštanja uređaja u rad, neophodno je izvršiti zakonsku verifikaciju (ukoliko je mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva BiH, a respirator jeste). Dakle, neko ko nije veleprometnik medicinskim sredstvima, te nema barem privremenu dozvolu za uvoz tog specifičnog medicinskog uređaja, nikako nije mogao proći carinsku provjeru i uvesti medicinski uređaj (krši se više zakona BiH, te riječ je o krijumčarenju, švercu i ostalim prekršajima) - kazao je Badnjević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.