REAKCIJE

SDP: Ko je donio odluku o nabavci respiratora, Solak treba podnijeti ostavku

Vlada premijera Novalića bi morala dati odgovor u kojim referentnim bolnicama se koriste nabavljeni respiratori

Solak: Na čelu Kriznog štaba. Arhiv

Avaz.ba

28.4.2020

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine traži ''hitnu istragu u vezi sumnjive nabavke kineskih respiratora preko firme koja se bavi preradom voća''. Nedopustivo je da odmah po objavi ove nabavke javnost dobije informacije da Krizni štab nije ni upoznat sa procedurom nabavke, saopćeno je iz SDP-a BiH.

- 'Tražimo odgovor ko je donio odluku o nabavci respiratora i izboru nabavljača, da li je to Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Bakir Izetbegović iz sjene i da li je ovom prilikom konsultovana medicinska struka o vrsti respiratora? Također, javnost mora saznati da li su navedeni respiratori atestirani i da li postoji serviser opreme u firmi koja je nabavila uređaje koji će obavljati obavezni godišnji pregled? Također, vlada premijera Novalića bi morala dati odgovor u kojim referentnim bolnicama se koriste nabavljeni respiratori ili je SDA odlučila da će građani BiH biti pokusni kunići?

Još u toku kreiranja "korona zakona", kao i svim razgovorima o upravljanju raspodjelom sredstava, a poučeni dugogodišnjom SDA praksom od ratnih donacija do danas, tražili smo potpunu transparentnost u dodjeli svih sredstava, ali i jednako tako smo uvijek tražili transparentnost pri javnim nabavkama, saopćeno je iz SDP-a.

Iako nas ne čudi što su narodne pare u enormnim iznosima trošene na neviđene respiratore nepoznatog modela preko firme koja se bavi poslovima prerade voća, očekujemo da čak i ovako bezobrazna i bezobzirna vlast ima granicu gdje će stati, naveli su iz ove stranke.


SDP: Vlada premijera Novalića bi morala dati odgovor u kojim referentnim bolnicama se koriste nabavljeni respiratori. Ilustracija

- Tu trebaju nastaviti tužilaštvo i ostali organi, koji bi trebali otkriti kako su kupljeni respiratori bez znanja većine Kriznog štaba i preko firmi bliskih SDA. Navedene firme se ne bave nabavkom medicinske opreme i nisu na zvaničnoj listi Agencije za lijekove.

Nema drugog zaključka nego da je trenutna vlast jedva dočekala pandemiju kako bi preko Kriznog štaba narodne pare smjestila u džepove sebi podobnih „poslodavaca“. Želimo jasno i glasno reći da trenutni potezi se ne razlikuju od magičnih nestanaka miliona maraka donacija koje su u Bosni i Hercegovinu stizale iz svih dijelova svijeta. Danas se ponovo u BiH kriza i ljudska patnja, zaokupljenost ljudi vlastitim zdravljem, koristi da bi se u kutijama malina „švercali“ respiratori.

Pored odgovora na postavljena pitanja SDP traži trenutačnu i neopozivu ostavku Fahrudina Solaka sa pozicije komandanta Kriznog štaba i potpuno povlačenje iz Civilne zaštite, te punu odgovornost komandnog lanca u Novalićevoj vladi, koja o svemu znakovito šuti.

Očito je da su ljudski životi sporedna stvar trenutnoj vlasti i to dokazuju svakim potezom. Bilo da se radi o algoritmima koji do smrti vode u krug, nabavci nepouzdanih testova sa velikim zakašnjenjem, pokušaju raspodjele sredstava općinama pod kontrolom HDZ-a i SDA ili nabavci sumnjivih respiratora preko fabrike za namještaj. Jedino interes i talovi ostaju glavni prioritet SDA i njenih inžinjera propasti zdravstvenog sistema', saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.