POTVRĐENO Prije tri dana uvezeni respiratori

"Srebrena malina" tek jučer dobila saglasnost Agencije za lijekove

Izdata je saglasnost za interventni uvoz navedene medicinske opreme, navode iz ALMBiH

D. B. / Avaz.ba

Fikret Hodžić tek jučer dobio dozvolu za nabavku medicinskih sredstava

Foto: Instagram


Kompanija "Srebrena malina" iz Srebrenice, koja se bavi proizvodnjom maline, nabavila je 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije u vrijednosti od 10,5 miliona maraka.

Iz verifikacionog laboratorija "Verlab" za "Avaz" pojašnjavaju da se radi o modelu respiratora koji se uglavnom koristi u hitnim slučajevima i u hitnim kolima te da se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege.

- Još je bitnije spomenuti da se respiratori sve više i više isključuju iz tretmana pacijenata pozitivnih na koronavirus. Bitno je spomenuti da je trenutna zauzetost respiratora u BiH ispod 10 posto (samo u FBiH postoji više od 200 respiratora i 200 anestezioloških mašina koje se mogu koristiti kao respiratori). Samim tim, postavlja se pitanje zašto trošimo pare na respiratore - pojasnio je direktor ovog laboratorija Almir Badnjević.

Između ostalog, on navodi da je "Verlab" mjeriteljski laboratorij koji pruža usluge zakonske verifikacije mjerila u zdravstvu. Samim tim, "Verlab" se ne bavi uvozom, prodajom, niti distribucijom bilo kakve medicinske opreme.

- Zamislite da uvezete neki uređaj, a da ne postoji niko ovlašten i stručan da vrši kasnije održavanje tih aparata. Zatim, prije puštanja uređaja u rad, neophodno je izvršiti zakonsku verifikaciju (ukoliko je mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva BiH, a respirator jeste). Dakle, neko ko nije veleprometnik medicinskim sredstvima, te nema barem privremenu dozvolu za uvoz tog specifičnog medicinskog uređaja, nikako nije mogao proći carinsku provjeru i uvesti medicinski uređaj - kazao je Badnjević.

  • ALMBiH o respiratorima koje je nabavio Fikret Hodžić

    ALMBiH o respiratorima koje je nabavio Fikret Hodžić

    Foto: Instagram


Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) za "Avaz" su potvrdili da firma "Srebrena malina" koja je nabavila 100 respiratora, a čiji je vlasnik Fiket Hodžić, posjeduje dozvolu za velepromet medicinskih sredstava. Međutim, Agencija je tek jučer izdala saglasnost ovom poljoprivrednom preduzeću za uvoz ventilatora. Podsjećamo da je prije tri dana uvezeno 100 naručenih respiratora.

- Posjeduju dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III. Napominjemo da Agencija ne vrši odabir dobavljača za nabavku medicinske opreme, niti je to u nadležnosti ove agencije. Pravno lice “F. H. Srebrena malina” Srebrenica obratilo se Agenciji sa zahtjevom za hitan interventni uvoz medicinskih sredstava - pojašnjavaju iz Agencije.

Više o temi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na