SAZNAJEMO "Avaz" u posjedu dokumenta za nabavku istog tipa aparata

Faktura dokazuje: Ko je uzeo 4,2 miliona KM na respiratorima?

Jedan respirator - ventilator iste marke košta 35.000 dolara, podaci su do kojih smo došli

M. Aščić / Avaz.ba

Ista marka aparata, ali različita cijena

Foto: Avaz


Ne stišava se bura zbog nabavke 100 respiratora za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji, koje je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" iz Srebrenice, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, kupilo za 10,5 miliona maraka.

Ovi respiratori (ventilatori) marke ACM812A kupljeni su u Pekingu, a prije četiri dana dostavljeni u Bosnu i Hercegovinu.

Osim što bode u oči da je respiratore kupila firma koja se bavi prodajom malina, istražujemo da je bilo očitih nepravilnosti u samoj nabavci, ali i plaćanju ovih aparata.

"Dnevni avaz" u posjedu je fakture za 100 respiratora koje je rezervirala također jedna kompanija i zatražila potpuni obračun. Oni su, prema dokumentima, za 100 respiratora iste marke dobili odgovor da koštaju 3,5 miliona dolara (6,3 miliona KM). U fakturi se navodi da jedan respirator - ventilator košta 35.000 dolara.

  • Fakture za nabavku 100 respiratora

    Fakture za nabavku 100 respiratora

    Foto: Avaz


To znači, kada se sve sabere i oduzme, da su pojedinci u Federaciji koji su angažirali "Srebrenu malinu" za nabavku ovih ventilatora, a ne respiratora, zaradili 4,2 miliona maraka.

Sve da je let plaćen i 150.000 KM, ovoj kompaniji ostala je zarada od četiri miliona KM. Ovo je jedan od razloga zašto se, kako saznajemo, i SIPA uključila u istragu o nabavci respiratora.

NA VRH

Podijeli članak na