SARAJEVO

Marić: Insistiram i apeliram da se istraže i druge javne nabavke

Vi se, gospodine Čampara, ponašate kao da ste pali s Marsa, poručio je Marić

Marić: SBB nije imao priliku da učestvuje u stvaranju rebalansa i korona-zakona. PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

28.4.2020

Delegat Zvonko Marić (SBB) na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH kazao je da smo mi u ozbiljnim problemima jer kasnimo za svim državama u regionu, pa i u odnosu na RS. 

- Vlada FBiH nema viziju, a SBB nije imao priliku da učestvuje u stvaranju rebalansa i korona-zakona. Insistiram i apeliram da se istraže i druge javne nabavke koje su vrlo upitne i ostavljaju sumnju za ono što radi Vlada FBiH. Žao mi je što nas je SDA dovela u ovu situaciju, izražavam javnu distancu. Kako glasati? Svi će uperiti prstom i reći da mi nešto opstruiramo, u nadi da će doći do javnosti ovo što sam govorio. Molio bih da prije nego što glasamo, date pauzu – poručio je Marić.

Čampara: Zajednički izglasano. PrintScreen

Potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoša Čampara poručio je da su na Vladi FBiH, SBB, SDA i DF zajednički izglasali i rebalans i korona-zakon.

Delegat Marić je odgovorio da SBB nije učestvovao u ovom.  

- Vi se, gospodine Čampara, ponašate kao da ste pali s Marsa. Mi nismo učestvovali u onom o čemu mi danas raspravljamo. Molim vas, gospodine Čampara, jedno je učestvovati u kreiranju, a drugo je glasati. Nijedan od naših amandmana nije prihvaćen, dakle nije bilo direktnog čina u kreiranju ovog, glasovali jesmo, ali nijedna naša sugestija nije uvažena - istakao je Marić.


Tadić: Rebalans budžeta je povećan za 11 posto. PrintScreen

Predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Ivo Tadić kazao je da je rebalans budžeta povećan za 11 posto.   

- Predviđeno je 500 miliona za realni sektor. U susjednim državama su ta sredstva znatno veća. Moramo prihvatiti činjenicu da smo siromašna država. Sredstva koja su predviđena nižim nivoima vlasti su pozitivna stavka, našla su se sredstva, ali ona nisu dovoljna – poručio je Tadić.

Dodao je da su odustali od svojih amandmana i da će podržati rebalans budžeta FBiH za ovu godinu. 

Delegat Nijaz Musić (SDA) kazao je da se prilikom raspodjele sredstava nižim nivoima vlasti trebalo voditi računa o nerazvijenim kantonima i općinama.

- Imam dilemu da li trebamo da donesemo zaključak kojim ćemo u poseban status staviti Posavski i BPK. Imam potrebu da predložim zaključak, a to je da se prilikom raspodjele novca za niže nivoe vlasti vodi računa o nerazvijenim kantonima i općinama – kazao je Musić.

Fejzić izrazio nezadovoljstvo umanjenjem sredstava za BPK. PrintScreen

Delegat Edim Fejzić izrazio je nezadovoljstvo umanjenjem sredstava za BPK.  

- Drastično je opao priliv u budžetima, a konkretno za 50 posto. Poseban aspekt je da BPK ima velika socijalna izdavanja. Radi se o nerazvijenim općinama koje ulaze u ovaj kanton – istakao je Fejzić.

Dodao je da se predviđena sredstva trebaju udvostručiti, a i donijeti zaključak po uzoru na Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

- Također, osvrnuo bih se i na potrebu formiranja dijaliznog centra u Kantonalnoj bolnici u Goraždu, očekujemo da se pronađu sredstva za ovaj projekt koji traje već duži niz godina. Molimo da Vlada FBiH ima razumijevanje za dijalizne bolesnike koji moraju putovati u Sarajevo – kazao je Fejzić.

Delegat Boris Krešić (DF) kazao je da će se nadovezati na govor kolege Marjanovića.

- Za obrazovanje su umanjena sredstva, a samo studenti nas mogu izvući iz ovoga. Također, u rebalansu je jako upitno ukidanje novca za uvezivanje radnog staža - rekao je Krešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.