SARAJEVO

U KCUS-u urađena obdukcija preminule pacijentice

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, izjavila je da je ekipa Patologije u cijelosti opremljena za rad obdukcija

Ljekari nakon obavljene obdukcije. KCUS

Avaz.ba

28.4.2020

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je urađena obdukcija preminule pacijentice. Postupak obdukcije proveden je u obdukcijskoj sali Klinike za patologiju KCUS-a.  

Ekipa koja je radila obdukciju su prof. dr. Nurija Bilalović, glavni obducent, Alem Ramić, pomoćnik obducenta, i specijalizanti dr. Jasmina Redžepagić i dr. Enisa Delić.

Prema riječima prof. dr. Bilalović, Klinika za patologiju KCUS-a ima opremljenu salu i svu neophodnu opremu za obdukcije.

- Na zahtjev Klinike za ginekologiju urađena je obdukcija, a prema preporukama CDC (Center for Disease control and prevention),  preminula pacijentica je prethodni dan testirana i bila je Covid-19 negativna. Prije obdukcije pregledali smo i kompletnu medicinsku dokumentaciju. Obdukcija je urađena u autopsijskoj sali KCUS-a. Obducenti su, iako je nalaz na Covid-19 bio negativan, obdukciju radili po propisu u kompletnoj zaštitnoj opremi - rekla je prof. dr. Bilalović.

Prof. dr. Sandra Vegar-Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina, istakla je  da je sala za obdukciju opremljena najsavremenijom opremom te instrumentima koji su nabavljeni prije nekoliko mjeseci. Pored tehničkih mjera zaštite, osoblje posjeduje i mjere zaštite koje podrazumijevaju pandemijski set te zaštitnu opremu za oči i usta.

- Prethodno smo uradili molekularno testiranje PCR na Covid-19. Kako je nalaz bio negativan, patolozi i asistentsko osoblje odlučili su se na postupak autopsije sa svim mjerama zaštite zbog riziko faktora koje obdukcija donosi, ali i zbog činjenice da nalaz PCR uvijek ne mora biti tačan (nekada je uzimanje uzorka urađeno prerano i nalaz može da bude lažno negativan). 

Nakon obavljene obdukcije patološki i hemijski materijal su adekvatno prezervirani i transportovani, a autopsijska sala je adekvatno očiščena prema preporukama društva patologa, što podrazumijeva mehaničko čišćenje, te dezinfekciju specijalnim dezinfekcionim sredstvima koji su preporučeni za dezinfekciju visoko zaraznih uzročnika: HIV, SARS, MERS, Covid-19 - pojasnila je prof. dr. Vegar-Zubović.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, izjavila je da je ekipa Patologije u cijelosti opremljena za rad obdukcija, čime se potvrđuje da KCUS funkcionira u punom kapacitetu i u krizi izazvanoj Covidom–19.

- KCUS je već 31. januara 2020. godine imao Krizni štab za situaciju u pandemiji Covida–19. Formirali smo dva velika izolatorija, a na jedan od njih odmah pripremili i prostore za najteže bolesnike i prenijeli 12 respiratora iz KCUS-a. Zaštitnu opremu imali smo na vrijeme jer nam je izuzetno važno sačuvati zdravlje svih uposlenika. 

Mada smo svi bili fokusirani na pandemiju, vodili smo računa i da uobičajeni rad ne bude zapostavljen, bez obzira na opasnost. Tim sa Klinike za patologiju predvođen prof. dr. Bilalović potvrđuje, danas izvedenom obdukcijom, da funkcioniraju besprijekorno i u vanrednim situacijama kao i da imaju obezbijeđenu zaštitnu opremu, uslovnu salu i ostala potrebna materijalna sredstva - rekla je prof. dr. Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.