REDOVNA SJEDNICA

Predsjedništvo BiH: Harmonizirati mjere na nivou države, RS ostaje u karantinu

Kazao da je predloženo da Vijeće ministara BiH okupi sve faktore uključene u Mehanizam koordinacije

Dodik i Džaferović. S. Saletović

Piše: Avaz.ba

28.4.2020

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo informaciju Vijeća ministara o realizaciji zaključaka BiH s raniji sjednica vezano uz borbu protiv pandemije koronavirusa. Predsjedništvo BiH je zaključilo kako ne postoji dovoljno koordinacije unutar BiH kada je u pitanju primjena mjera u borbi protiv pandemije. 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako je predloženo da Vijeće ministara BiH okupi sve faktore uključene u Mehanizam koordinacije.

- Predložili smo da Vijeće ministara BiH okupi sve one uključene u Mehanizam koordinacije i da se razmotre mjere koje bi trebale biti donesene. O tome smo razgovarali, nije bilo drugih tačaka. Prihvatili smo Izvještaj Ministarstva odbrane, isključivo je bilo oko postavljanja šatora i mi smo to prihvatili - rekao je Dodik.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje kazavši da "ponašanje FBiH" nije dobro.

- Imate zaključak s prošle sjednice gdje piše - tamo gdje se ne uspostave karantini da se otvore granice. To ponašanje FBiH nije dobro, jedino što preostaje je da se putem Vijeća ministara pokuša ujednačiti praksa u oba entiteta. RS ostaje u karantinu, 1. maj je izazovan datum za širenje koronavirusa, mjere FBiH nisu dobre jer su ishitrene i jednostrane u tom pogledu - rekao je Dodik.




Dodik: RS ostaje u karantinu. S. Saletović

Vijeću ministara BiH je naloženo da u roku od 24 sata, zajedno s entitetskim i vlastima Brčko distrikta BiH, u koordiniranoj aktivnosti odredi mjere koje će biti konzistentne, harmonizirane i koje neće biti međusobno suprotstavljene na teritoriji cijele BiH.

- Nije, ljudi, moguće da policijski sat dolje na Dobrinji, gdje se nalazi međuentitetska linija, neku noć smo svi gledali televizijski prilog, jedna porodica je u stanu na balkonu, a druga šeta. Nije to moguće, život zahtijeva od ljudi, od političara, bez obzira na to kakve poglede imali, da se ponašaju normalno i logično. Očekujemo da će to biti urađeno kako treba - rekao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.


Politička grupa

Predsjedništvo je razmatralo i inicijativu da se pokrene reformski proces u BiH i krene s realizacijom 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. S tim u vezi dogovoreno je da se formira politička radna grupa koja će "pomagati da procesi unutar BiH, radi postizanja što je moguće šireg konsenzusa, idu naprijed".

- Jedna tačka dnevnog reda bila je vezana uz samit u Zagrebu. Ključno pitanje je bilo da se iniciraju mjere za 14 tačaka iz Mišljenja EU. Donijeli smo zaključak da se formira grupa u sastavu: Predsjedništvo, Vijeće ministara i oba kolegija Predstavničkog i Doma naroda da se sastanemo i donesemo jedan dokument koji bi bio odgovor na tih 14 tačaka iz mišljenja kako bi Vijeće ministara moglo predložiti Akcioni plan - rekao je Dodik.


Prva sjednica 4. maja

Kako je pojašnjeno, grupu će činiti članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda BiH. Ovo političko tijelo će se sastajati u Predsjedništvu BiH i prema potrebi pomagati u rješavanju određenih pitanja.

Prva sjednica će biti održana, najvjerovatnije, 4. maja i ona će biti savjetodavnog karaktera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.