ISTRAGA U TOKU

Iz FUCZ tvrde: Sve po procedurama, Fikret Hodžić dao najbolju ponudu

Saglasnosti sve postoje, od Federalnog štaba civilne zaštite do Vlade Federacije

Piše: Avaz.ba

28.4.2020

Pomoćnica direktora u sektoru za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje Federalne uprave civilne zaštite Sanita Alagić rekla je danas kako je struka bila konsultirana pri spornoj nabavci respiratora te da je sve urađeno prema propisanim procedurama, s čime su bili upoznati i Federalni štab civilne zaštite i Vlada FBiH. Ona tvrdi da je kompanija "Srebrena malina" jedina koja je ponudila da do kraja mjeseca isporuči respiratore. 

Podsjetimo, riječ je o kompaniji iz Srebrenice, koja se bavi proizvodnjom maline, a koja je angažirana za nabavku 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema FBiH u vrijednosti od 10,5 miliona maraka. Firma je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića

- Federalni štab civilne zaštite donio je odluku o nabavci potrebne medicinske opreme, izvršila je nabavku Vlada FBiH po osnovu odluke o davanju prethodne saglasnosti na odluku FŠCZ, zatim o izdvajanju sredstava iz rezerve budžeta za 2020. godinu - rekla je Alagić. 


Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu stiglo prvih 80 respiratora. Fena

Alagić navodi da je nabavka išla prema procedurama, odnosno preko Agencije za lijekove. Ona je navela da su odluke o nabavci svih sredstava i opreme delegirane na FŠCZ i da su sve jednoglasno usvojene. 

- Saglasnosti sve postoje, od Federalnog štaba civilne zaštite do Vlade Federacije. Možemo dostaviti pismeno koliko smo ponuda imali i da sve su ponude otprilike značile da su mogu dostaviti do decembra, ovo je bila jedina forma koja je uspjela i nabaviti iz Kine respiratore i dostaviti ih u propisanom roku do konca aprila - rekla je Alagić.

Iz verifikacionog laboratorija "Verlab" za "Avaz" su pojasnili da se radi o modelu respiratora koji se uglavnom koristi u hitnim slučajevima i u hitnim kolima te da se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege

"Avaz" je u posjedu i fakture za 100 respiratora koje je rezervirala također jedna kompanija i zatražila potpuni obračun. Oni su, prema dokumentima, za 100 respiratora iste marke dobili odgovor da koštaju 3,5 miliona dolara (6,3 miliona KM). U fakturi se navodi da jedan respirator - ventilator košta 35.000 dolara.

U istragu o nabavci respiratora uključeni su Tužilaštvo KS i SIPA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.