ODLUKE

Poslanici opredijeljeni da Parlament BiH radi u plenarnom zasjedanju

Nikšić je tokom rasprave kazao da su 'popustile' mjere donesene zbog pandemije, te da se stvaraju uslovi da se može raditi

na današnjoj hitnoj sjednici usvojene dopune Poslovnika. Fena

Avaz.ba / Fena

28.4.2020

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj hitnoj sjednici, nakon usvajanja dopune Poslovnika tog doma, koji predviđa mogućnost održavanja online sjednica u izuzetnim okolnostima, prihvatio i zaključak koji je tokom rasprave predložio poslanik Nermin Nikšić (SDPBiH).

Tim zaključkom iskazano je opredjeljenje da Dom radi u plenarnom zasjedanju, poštujući sve mjere zaštite i distance koje propišu nadležne službe.

Nikšić je tokom rasprave kazao da su 'popustile' mjere donesene zbog pandemije, te da se stvaraju uslovi da se može raditi.

Napomenuo je da je danas u Sarajevu i sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji je ranije izmijenio svoj poslovnik i može raditi online, „ali su se odlučili da rade uživo na plenarnoj sjednici“.

- Zato bih predložio da mi danas izmjenimo Poslovnik, stvorimo pretpostavke za neko buduće vrijeme ako se desi da nam treba, a da se Predstavnički dom izjasni o zaključku kojim će se opredjeliti da radi u plenarnim sjednicama i da radi u nekom ubrzanom kapacitetu. Tim prije što smo svjedoci da se u Federaciji počelo sa popuštanjem mjera, da se stvaraju pretpostavke i da se može raditi – naveo je Nikšić.


Sjednice će se održavati online. Fena

Poslanica Mirjana Marinković - Lepić (Naša stranka) je tokom rasprave o izmjenama Poslavnika Predstavničkog doma, kazala da je 22. marta sekretaru Doma poslala mail sa upitom i sugestijama da se nađe način da ovaj parlament radi „sa iskrenom željom da pokažemo odgovornost prema građanima i prema funkciji koju obavljamo u ovoj zemlji“.

- Nadala sam se da će stručne službe Kolegiju predložiti način funkcionisanja ovog parlamenta u ovakvim situacijama - navela je  Marinković - Lepić.

Dodala je da „konačno moramo i treba da radimo, a da usvajanje dopuna Poslovnika posluži za neke buduće situacije“.

Poslanik  Branislav Borenović (PDP) je kazao da su u pravu poslanici koji insistiraju da Parlament počne da radi svoj posao, onako kako je to Poslovnikom predviđeno, napominjući da ima mnogo važnih stvari o kojima treba raspravljati, koje se tiču „ove zajedničke borbe protiv koronavirusa, pošasti koja je zahvatila ne samo BiH nego i cijeli svijet“.

On je pitao šta je Kolegij odlučio kada je u pitanju slijedeća sjednica Predstavničkog doma, kada će konkretno biti?

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.