SARAJEVO Reakcija člana Predsjedništva BiH

Komšić o sastanku s Kvintom: Dogovoren nastavak EU puta kroz državne institucije

Ovo je odličan trenutak za Bosnu i Hercegovinu u nastavku našeg puta ka Evropskoj uniji, rekao je Komšić

Avaz.ba

Komšić: Važna poruka

Foto: Arhiv


Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, oglasio se danas povodom sastanka s ambasadorima Kvinte.

 - Ovo je odličan trenutak za Bosnu i Hercegovinu u nastavku našeg puta ka Evropskoj uniji. Usvajanjem današnjih zaključaka otvorili smo novi prostor za nastavak procesa integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, na način da će se 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije moći brže i efikasnije realizirati kroz institucije Bosne i Hercegovine.

Na taj način stvorili smo prostor za vršenje kontinuirane evaluacije progresa Bosne i Hercegovine u implementaciji 14 prioriteta iz Mišljenje Evropske komisije. To je, također, veoma važna poruka koju želimo uputiti tokom EU samita u Zagrebu naredne sedmice, kako smo i na taj način prikazali istinsku opredijeljenost naše zemlje za nastavak našeg evropskog puta - rekao je Komšić.

  • Komšić: Zahvalnost Delegaciji EU

    Komšić: Zahvalnost Delegaciji EU

    Foto: Arhiv


Nakon donošenja Programa reformi Bosne i Hercegovine u novembru prošle godine, kojim smo trasirali put prema NATO integracijama, "ovim smo dokumentom stvorili jasne pretpostavke za nastavak puta i unutar evropskih integracije"

 - Najvažnije je poruka da će to biti rađeno kroz institucije Bosne i Hercegovine, te da će u tome učešće uzeti vlast i opozicija, jer put ka članstvu u Evropskoj uniji ne može biti ekskluzivitet samo jedne političke grupacije, već svih građana Bosne i Hercegovine, odnosno svih političkih stranaka koje su građani birali.

Vjerujem da imamo prostor da u narednim godinama ispunimo ovih 14 mjera iz Mišljenja Evropske komisije, kako bismo time ušli u narednu fazi stjecanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji. Posebno izražavam svoju zahvalnost Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i svim ambasadorima Kvinte na njihovoj podršci u donošenju ovih značajnih dokumenata - kazao je Komšić.

Više o temi Željko Komšić

NA VRH

Podijeli članak na