KANTON SARAJEVO

Bit će dorađen tekst zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Namjera nam je omogućiti privrednim subjektima poslovanje s manje troškova kao i stimulisati nove poslovne djelatnosti, kaže Halebić

Detaljno analizirana zakonska rješenja. Kanton Sarajevo

Avaz.ba

28.4.2020

U organizaciji Kantona Sarajevo, danas je upriličena diskusija o radnom tekstu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu.

Diskusiji su prisustvovali premijer KS Mario Nenadić, ministri finansija i privrede Jasmin Halebić i Draško Jeličić te načelnici i predstavnici devet općina i Grada.

Skraćena procedura

Nosilac izrade zakona je Ministarstvo finansija KS koje će, prema najavi ministra Halebića, tokom ove sedmice uputiti zakon prema Vladi. Potom će Vlada, po skraćenoj proceduri, uputiti zakon na razmatranje Skupštini KS.

Zakonska rješenja, koja se tiču općina, detaljno su analizirana, saslušani su argumenti načelnika, te će u skladu s njima biti dorađen tekst zakona prije nego što se uputi Vladi, navodi se u saopćenju iz Kantona Sarajevo. 

Predviđena mogućnost prenamjene sredstava. Kanton Sarajevo

- Namjera nam je kroz ovaj zakon omogućiti privrednim subjektima poslovanje s manje troškova kao i stimulisati nove poslovne djelatnosti, kroz izmjene zakona koji se tiču parafiskalnih nameta kao što su zakoni o administrativnim, sudskim i komunalnim taksama te drugi zakoni.

Također, kada je riječ o namjenskim sredstvima koja koriste Kanton, Grad i općine, ovaj Zakon predviđa mogućnost njihove prenamjene za potrebe zdravstvenog sektora, privrede, kao i socijalne zaštite ugroženih kategorija stanovništva - istakao je Halebić.

Ukidanje rashoda

Dio zakona koji se odnosi na uštede, prema riječima ministra, predviđa ukidanje određenih rashoda u Kantonu Sarajevo kao što su troškovi reprezentacije i stručnih usavršavanja, putni troškovi, naknade u komisijama, ugovori o djelu, te privremenim i povremenim poslovima.

U svrhu uravnoteženja Budžeta predviđena su i značajna umanjenja sredstava za druge tekuće rashode gdje je to moguće, a riječ je o uglavnom o ugovorenim uslugama te sredstvima za nabavku materijala, inventara, goriva za vozila...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.